21 iunie: Fête de la musique

România se alătură sărbătorii muzicii din Franța și de peste tot în lume.

Muzica sub toate formele și întruchipările ei este regină într-un festival popular unic care pleacă din piețele publice din Franța pentru a ajunge în toate colțurile planetei.

Din 1982, în timpul solstițiului de vară, în jurul datei de 21 iunie, Fête de la musique reunește an de an, în spațiile publice sau în sălile de concerte, iubitori ai muzicii și muzicieni amatori sau profesioniști, care se adună pentru a cânta, a asculta și a vibra la unison. Este o întâlnire a culturilor, a diversității și a sunetelor, care se ține în cea mai lungă zi a anului.

În anul Centenarului său, Institutul Francez continuă tradiția promovării vocilor europene emergente și readuce în România o artistă franco-venezueleană de o originalitate remarcabilă. Considerată o Frida Kahlo a pop-ului electronic, prin muzica ei, Sophie Fustec aka La Chica reunește două lumi, America Latină și Franța, mai precis Parisul și cartierul parizian multicultural Belleville, într-un colaj de texturi și sunete, care păstrează muzica tradițională cu care a crescut pentru a-i adaugă influențe moderne. Este al treilea an consecutiv în care La Chica cântă în România unde s-a apropiat mereu de publicul său, în fiecare oraș în care a cântat. De data aceasta La Chica cântă în variantă solo cu pian la București (18 iunie, Cinema Elvire Popesco), la Cluj (20 iunie, TIFF) și la Iași (22 iunie, Rocanotherworld).

În plus, Casa Eliad din București, bijuterie arhitectonică din secolul al XVIII-ea, va găzdui joi, 20 iunie, recitalul susținut de soprana Cleopatra David și pianistul Ionuț Diaconu, în care lucrări de Liszt, Debussy, Ravel vor fi aduse în lumină pentru a celebra sosirea Solstițiului de vară. Intitulată Armonii în grădina viselor, serata organizată de Asociația Nirmal Art, propune o călătorie sonoră ilustrată prin rafinament, virtuozitate și emoție.

Programul Fête de la musique continuă cu un bal popular în buna tradiție franceză, în Piața Traian din Timișoara, pe 20 iunie, alături de grupul Le Petit Bal de Poche și cântăreața Nawel Dombrowsky. Un concert inclus în programarea Festivalului Impuls dar și o ocazie de a marca cei o sută de ani ai Institutului Francez din România, fondat la București pe 29 mai 1924, într-un mod informal, simplu, alături de toată lumea, la o serbare populară unde se va dansa ca pe vremuri. O sută de ani de Institut Francez, o sută de ani de relații între două țări înfrățite, Franța și România, care au la bază publicul larg, iubitor de frumos și de cultură.

De la Timișoara, la Iași, unde, pe 21 iunie, Institutul Francez organizează un karaoke la care se poate cânta oricum, cu vocea sau la un instrument, orice inițiativă este binevenită!

Iar în drum spre Iași, un mic popas la Brașov, unde Alianța Franceză se alătură programului dedicat muzicii, pe 21 iunie, în Piața Sf. Ioan unde sunt invitați Fanfara Atlantisz – Ozun, Corul Militarilor Francezi, Misiunea Aigle de la Cincu și Luiza Zan & Jazzpar Trio.

În stradă sau în săli, mai ales în anul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, în care muzica și sportul se completează, Fête de la musique rămâne un moment unic de bucurie, de apropiere și de prietenie.

PROGRAMUL FETE DE LA MUSIQUE ÎN ROMÂNIA:

18 iunie, București: Concert La Chica, 19h00, Cinema Elvire Popesco
20 iunie, București: Armonii în grădina viselor, recitalul Cleopatra David (soprană) și Ionuț Diaconu (pian), 19h30, Casa Eliad
20 iunie, Cluj: Concert La Chica, în cadrul TIFF, 19h00, Muzeul de Artă
20 iunie, Timișoara: Concert în Piața Traian, Le Petit Bal de Poche, 20h30
21 iunie, Brașov: Fête de la Musique în Piața Sf. Ion, 18h00
21 iunie, Iași: Fête de la Musique la Institutul Francez, 18h00
22 iunie, Iași: Concert La Chica, în cadrul Rocanotherworld