Expoziție „Afterland”

Expoziția „Afterland” reunește lucrări ale unui grup internațional de artiști ale căror lucrări se plasează la intersecția dintre artă, știință, natură și tehnologie.

Fiecare dintre ei are o afinitate pentru apă și pământ, abordându-le din unghiuri diferite, la fel de variate ca și valorile simbolice ale elementelor în sine. Clara Boj și Diego Diaz (ES) își vor prezenta lucrările privind Mar Menor, o cercetare interdisciplinară axată pe această lagună cu o biodiversitate unică, aflată într-o stare de deteriorare semnificativă. Mark IJzerman (NL) și Sébastien Robert (FR) explorează, prin intermediul a două lucrări diferite, relația complexă dintre om și altcineva decât omul, timp și spațiu. Floriama Cândea (RO) va medita asupra relațiilor dintre specii, naturale și artificiale, umane și tehnologice, reflectând în același timp asupra posibilităților unui viitor durabil. Robertina Sebjanic (Sl) va oferi o percepție poetică asupra relației dintre mediile fluviale și oameni. Ioana Vreme Moser (RO/DE) explorează fluidica în calitate de tehnologie alternativă la electronică prin conceperea de computere fluide.

Proiectul AfterLand presupune și o călătorie de cercetare și documentare în diferite localități din Delta Dunării, între 5 și 8 iunie, unde echipa de artiști va vizita cercetătorii științifici de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării și muzeul Ivan Patzaichin.

Întorși la Rezidenta9, artiștii vor participa la un eveniment deschis publicului pe 9 iunie, la ora 14:00, în parteneriat cu Fundația Quo Artis (ES) și Artshare (PT).

AfterLand face parte dintr-un val foarte interesant de proiecte culturale din România care se poziționează la confluența unor discursuri și mentalități considerate până de curând în opoziție categorică. Complexitatea simbolică a apei reprezintă în acest context o oportunitate, un cadru în care oamenii de știință, artiștii și oamenii interesați de tehnologie se pot inspira reciproc și pot oferi noi perspective și experiențe publicului bucureștean.

Expoziția este deschisă până pe 26 iunie 2024 la Rezidenta9 (strada Ion Luca Caragiale 32, București).

Mark IJzerman & Sébastien Robert – As Above, So Below
Credit: Lisanne Lentink

Ioana Vreme Moser – Form for Fluid Computer

Robertina Sebjanic – CO_SONIC 1884 KM²