Pensées littéraires

18 ianuarie 2023

Elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, Miruna Ileana Moldoveanu a urmat cu plăcere și implicare studiile umaniste (culturale, literare și filosofice) specifice secției de filologie pe care a ales-o. Este hotărâtă să își continue studiile în Franța și să devină scriitoare, deoarece își dorește ca gândurile sale să aibă libertatea de a se exprima și vocea ei sa aibă discernământul de a îi aparține.

Debutând în lumea literelor în 2021, prin revista literară Caiete Silvane, ea a avut întotdeauna o mare admirație pentru puterea creatoare, altfel spus pentru ceea ce dă cuvintelor sensul lor profund. Ca toți amatorii de cuvinte, înainte să înceapă să scrie, s-a asigurat că și-a consolidat cunoașterea literară și filosofică, ceea ce a purtat-o spre marii autori, printre care se numără preferații ei: Baudelaire, Dostoievski, Bulgakov și Borges. În ceea ce privește gusturile sale literare, Miruna preferă operele care au o semnificație filosofică profundă și o forță aproape copleșitoare. Maestrul și Margareta înfățișează ce caută ea într-un roman – plenitudine artistică – pentru că opera aduce împreună literatura, filosofia, religia și politica.

Deschiderea sa și ambiția au determinat-o pe Miruna să se implice în multe competiții literare, obținând, la finalul anului 2022, premiul al 2-lea în cadrul a două competiții de poezie: „Festivalul național de poezie George Țărnea” și „Francofonia în timpul pandemiei” (unde a participat cu o creație în limba franceză). Miruna a urmat un modul de poezie la L’école d’écrivains din Paris, unde a învățat să își disciplineze și să își perfecționeze stilul de scriere, dobândind în același timp cunoștințe de analiză, de structură stilistică și poetică. În prezent, se implică în programul „Bursele sART” organizat de Școala de valori, participând la ateliere de mentorat și de dezvoltare civică și personală, program datorită căruia a primit o bursă semnificativă pentru scriere creativă.

Pensées littéraires este rubrica de recenzii literare semnate de Miruna Ileana Moldoveanu. În această rubrică, ea își exprimă punctul de vedere despre opere literare și filosofice, încercând prin această manieră să stabilească o legătură între autor și cititor, între cuvinte și public, prin intermediul… cuvintelor. Este o invitație la jocul său de idei.