30 de ani de existenţǎ a Institutului Francez din România la Iași

Pe data de 19 aprilie 2021, echipa Institutului Francez din România sǎrbǎtorește 30 de ani de existenţǎ la Iași, cu un program bogat, care cuprinde o serie de evenimente online, centrate pe memoria instituţiei, dar și pe prezentul acesteia. Acest eveniment aniversar va fi punctul de plecare pentru alte manifestǎri care se vor desfǎșura de-a lungul întregului an.

Programul evenimentelor de pe 19 aprilie

  • 14.00 – 15.30 : Dialog cu foștii directori și membrii echipei Institului Francez din România la Iași, prieteni care au participat activ la viaţa Institutului (via Zoom, live pe Facebook). Cuvânt introductiv al Excelenţei Sale Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România, al domnului Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iasi, și al Doamnei Hélène Roos, directoarea Institutului Francez din România
  • 17.00 – 17.30: Eveniment de inaugurare a sǎlii „Maria Carpov”, difuzat live pe Facebook. Dezvelirea plǎcii inaugurale, în prezenţa membrilor echipei, a domnului Radu Grǎdinaru, consul onorific, și a doamnei Elena Farca, șef serviciu Relaţii Internaţionale în cadrul Primǎriei Municipiului Iași
  • 17.30 – 19.00: Masǎ rotundǎ în memoria doamnei Maria Carpov, cu participarea doamnelor:

Adriana-Gertruda Romedea – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacǎu
Simina Mastacan – Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacǎu
Felicia Dumas – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi

În perioada 20 – 24 aprilie, vom difuza online, pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași, mǎrturii ale foștilor directori ai instituţiei:

Interviuri:

Georges Diener în dialog cu Cristina Iliescu
Guillaume Robert în dialog cu Olivier Dumas
Vincent Lorenzini în dialog cu Muriel Augry-Merlino
Mesaje individuale :

Paul Elie Levy, José Maria Queiros, Alain Ramette
Lecturǎ a lui Benoît Vitse

Începând cu data de 26 aprilie, vor urma, de-a lungul întregului an, alte mǎrturii în limbile românǎ și francezǎ, cu personalitǎţi ale lumii culturale și educaţionale, din Iași sau din Franţa.