Jean Marc Turine, de la scriiturǎ la documentar

Ca în fiecare an, Institutul Francez din România la Iași este partener fidel FILIT!
Vǎ invitǎm sâmbǎtǎ 23 octombrie, ora 18.00, în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iași, la o întâlnire cu scriitorul, regizorul și producǎtorul Jean Marc Turine. Alǎturi de el, pentru a da savoare discuţiei, vor fi Andrei Lazǎr, traducǎtorul în limba românǎ a romanului „Teodora, fiica fluviilor”, și Muriel Augry-Merlino, directoarea IFR Iași.

Jean Marc Turine (1946), scriitor, regizor și producător, trăiește și lucrează la Bruxelles.
A regizat filmele documentare „L’Esprit d’insoumission” (1992), „Liên de Mê Linh, guerres et crimes de guerre” (2014), „La solitude Anjouan” (2018) și lungmetrajul „Les enfants” cu Marguerite Duras și Jean Mascolo (1984). A lucrat la France Culture din 2002 până în 2012. Romanul „La Theo des fleuves” (Esperluète, 2017), inițial o ficțiune radiofonică difuzată în 2011 de către France Culture, a fost recompensat în 2018 cu Prix des Cinq Continents de la Francophonie pentru omagiul adus romilor, dar și tuturor celor oprimați, exilați, victime ale ideologiilor dezumanizante care au marcat secolul XX. A apărut în românește sub titlul „Teodora, fiica fluviilor” la Casa Cărții de Știință (2020).
* Intrarea la evenimentele din program se va face cu respectarea reglementărilor sanitare legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Intrarea este liberă și se va face în limita locurilor disponibile (30 de locuri).