Scriituri feminine francofone

Manifestarea „Scriituri feminine francofone” se înscrie în ambiţia comunǎ a membrelor Parlamentului scriitoarelor francophone de a-și extinde manifestǎrile în cea mai mare ţarǎ francofonǎ din Europa centralǎ și orientalǎ, România, mai precis în regiunea Moldovei.
Parlamentul scriitoarelor francofone este o structurǎ gânditǎ de la bun început ca un spaţiu al întâlnirilor internaţionale între autoare de pe toate continentele pe care se vorbește limba francezǎ. 

Aceasta corespunde unui proiect comun al orașelor Orléans și Iași, orașe care gǎzduiesc dezbateri cu intelectuali și artiști din întreaga lume francofonǎ și are drept scop promovarea francofoniei, prin intermediul scriiturilor feminine contemporane. Proiectul este de fapt o invitaţie la dezbateri privind condiţia femeilor în lume, locul pe care acestea îl ocupǎ pe scena publicǎ, politicǎ. 

În acest sens, Institutul Francez din România a invitat nouǎ membre ale Parlamentului scriitoarelor francofone : Marie Rose Abomo Maurin, Marijosé Alie, Chochana Boukhobza, Florence Cadier, Catherine Cusset, Geneviève Damas, Sedef Ecer, Nadia Essalmi, Madeleine Monette. Acestora li se vor alǎtura trei scriitoare românce, Magda Carneci, Florina Ilis și Simona Popescu, precum și jurnalista RFI Catherine Fruchon-Toussaint.  

 Femei de acţiune, femei angajate, majoritatea sunt autoare care își pun creaţiile literare în slujba societǎţii civile.  

Prin cele patru mese rotunde, vizitele liceelor, serate artistice, autoarele invitate își vor prezenta cǎrţile cele mai recente, punând în evidenţǎ diversitatea parcursului lor extrem de bogat și polivalent.  

Organizarea unei manifestǎri legate de carte, de traduceri și de profesia de scriitor se impune ca o evidenţǎ într-un oraș cu un Muzeu al Literaturii, un Muzeu al poeziei, și în care Universitatea „Al. I. Cuza” formeazǎ spiritul crtic al viitorilor cetǎţeni europeni de mâine.  

Evenimentul poartǎ în subtext speranţa ca forţa cuvintelor sǎ aducǎ la suprafaţǎ în aceastǎ perioadǎ tulbure spiritul de fraternitate și solidaritate, care ne ajutǎ sǎ construim împreunǎ pacea.  

PROGRAMUL EVENIMENTULUI
LUNI, 21 MARTIE 2022
-ora 15.30, Casa Muzeelor, sala de conferinţe (str. Vasile Alecsandri, nr. 6)
Masǎ rotundǎ „Libres de s’exprimer ?”
Moderatoare: Sedef Ecer
Participǎ: Catherine Cusset, Nadia Essalmi, Chochana Boukhobza, Magda Carneci, Madeleine Monette 

-ora 17.30, Institutul Francez din România la Iași
Masǎ rotundǎ „Devenir écrivaine : entre héritage et affirmation de soi”
Moderatoare: Marijosé Alie
Participǎ: Madeleine Monette, Catherine Cusset, Simona Popescu, Florence Cadier, Geneviève Damas 

-ora 19.15, Mediateca Institutului Francez din România la Iași
Searǎ de povești francofone „Et si on racontait” 

MARTI, 22 MARTIE 2022
-ora 17.00, Casa Muzeelor, sala de conferinţe (str. Vasile Alecsandri, nr. 6)
Masǎ rotundǎ „A la croisée des écritures”
Moderatoare: Catherne Fruchon-Toussaint
Participǎ: Geneviève Damas, Chochana Boukhobza, Sedef Ecer , Marijosé Alie, Marie Rose Abomo Maurin 

-ora 19.30, Institutul Francez din România la Iași
Searǎ poeticǎ și muzicalǎ „En mots et en sons” 

INTRAREA LIBERĂ !