Poeţi ieşeni la Primăvara poeţilor

Poeţii îşi citesc dorinţele

Liliana Foşalău este profesor de literatură la Universitatea « Alexandru Ioan Cuza » din Iaşi. A debutat în poezie în revista « Familia » de la Oradea. Este autoarea mai multor cărţi despre poezie, vin şi francofonie. Semnează câteva volume de poezie  în română, franceză şi în ediţie bilingvă : Timpul cândva, Timpul, Iaşi, 2006, Plânsul din inima lunii, Timpul, 2008, Déshistoires, BSN Press, Lausanne, 2014, Poeme de vreme şi vin / Le Vin. Le Temps, Junimea, Iaşi, 2015, Les épreuves nécessaires, Timpul, 2019 şi Căutători de iubire, Cartea Românească Educaţional, Iaşi, 2020. A tradus o mică antologie a poemelor vinului, Le vin du monde / Vinul lumii, Timpul, Iaşi, 2009, un volum Eminescu, Poeme / Poèmes, Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2018 şi un poem al lui Omar Ibn Al—Farid, Le Vin mystique / Vinul mistic, Timpul, Iaşi, 2020. A participat la Salonul Cărţii de la Geneva în 2015, la Târgul de carte Gaudeamus, Bucureşti, 2018 şi la festivalul « Journées poétiques de Carthage », Tunis, 2019.

Cassian Maria Spiridon s-a născut în Iaşi, Romania. Absolvent al Facultății de Mecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti. A fondat noua serie a revistei „Timpul” şi a înfiinţat Editura Timpul, pe care o conduce şi în prezent. A fondat Poezia, revista de cultură poetică, şi a fost cofondator şi redactor şef al Caietelor de la Durău. Din 1995 este director al revistei Convorbiri Literare, Iaşi. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societăţii Ziariştilor Români şi al Asociaţiei Ziariştilor Români, membru al PEN-Clubului european şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi. A debutat (în presa literară) în revistele Amfiteatru şi România literară. A publicat circa 70 de volume de poezie, critică şi eseu.  A primit Premiul Academiei Române pentru poezie, două premii ale Uniunii Scriitorilor din România şi alte numeroase premii şi distincţii. A fost distins cu meritul Cultural în grad de Comandor. Invitat și participant la festivaluri naţionale şi internaţionale de poezie: Festivalul internaţional de Poezie de la Medellin, Columbia, Bienala internaţională de Poezie de la Liège, Belgia, Luna culturii româneşti de la Marsilia, Franţa, Întâlnirea Poeţilor Lumii Latine, Mexic, Festivalul Internaţional de Poezie de la Havana, Cuba, Festivalul de poezie Li Bai – Du Fu, Tianshui, China (unde a primit Premiul Internaţional pentru Poezie). Poezia lui a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi publicată în volume de autor, în Franța, Germania și China, precum și în de numeroase antologii din ţară şi străinătate.

Carmelia Leonte este redactor la Editura Muzeelor Literare Iași. Membră a Uniunii Scriitorilor din România. Apariţii editoriale: 1996 – Procesiunea de păpuşi, poeme, editura Helicon, Timişoara; 2003, 2005 – Melancolia pietrei, poeme, editura Junimea, Iaşi; 2004 – Death searches for you a second time, Anderson Center, Minnesota, S.U.A., translated by Michael Waters and Mihaela Moscaliuc; 2009 – Graţia viespilor/La grâce des guêpes, poeme, prefață de Emanuela Ilie, trad. de Claudia Pintescu,  editura Junimea, Iaşi; 2009 – Emil Botta: căderea din spectacol, eseu, prefață de Ioan Holban, editura Junimea, Iaşi; 2010 – Fiul Sunetului/The Son of Sound, 33 de poeme in traducerea autoarei, București, editura Vinea; 2012 – La umbra lui Don Quijote, jurnal, București, Editura Ideea Europeană; 2014 – Văzătorul, roman, Editura Eikon, Cluj; 2020- ediția a II-a, Editura Cartea Românească Educațional, Iași; 2014 – The Hiss of the Viper, poems, USA, Carmegie Melon University, translated by Mihaela Moscaliuc; 2019 – Șarpele și filosofia, eseu, Editura Sedcom Libris, Iași.

Valeriu Stancu este scriitor, editor și traducător. A debutat în presă în 1978, în revista Convorbiri Literare, descoperit de poetul Ioanid Romanescu, iar editorial, în 1981 cu volumul Înfrîngerea somnului, apărut la editura „Cartea românească” din București. A publicat în țară peste 50 de titluri originale (romane, nuvele, eseuri, volume de versuri), iar în străinătate, peste 20 de cărți, în țări ca Franța, Belgia, Italia, Germania, Croația, Mexic, Canada. De asemenea, a tradus și a publicat în România peste 40 de volume de poezie contemporană. Figurează în prestigioase antologii de poezie universală, este „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” de la République Française și deține Il Premio Europeo « CAPO CIRCEO » per la Letteratura (Roma, 2017), acordat de-a lungul vremii unor scriitori ca: Mario Luzi, Vladimir Bukovski, Dante Maffia, Vaclav Havel, Herta Müller, Arturo Pérez-Reverte.