Luna noiembrie, dedicată culturii digitale la Institutul Francez

Cu un pas mai aproape de sfârșitul de an, luna noiembrie se transformă într-un bun prilej de reflecție cu privire la viitor și la transformările sale, cu atât mai mult cu cât inovațiile tehnologice ocupă un loc din ce în ce mai important în viețile noastre. 

Din 2017, Institutul Francez și rețeaua sa culturală franceză din străinătate dedică întreaga lună noiembrie promovării inovației și culturii digitale, prin evenimente desfășurate peste tot în lume. Această sărbătoare, intitulată Novembre Numérique – Noiembrie Digital, se desfășoară în fiecare an între 1 și 30 noiembrie și pune în discuție locul pe care îl ocupă tehnologia digitală în societatea contemporană. Noiembrie devine luna explorării de noi teritorii în care poate fi utilizată inovația din domeniul digital (numérique în franceză), luna descoperirii bogăției și diversității creației digitale, de la realitatea virtuală la jocuri video și media, de la teatru imersiv la muzică interactivă, de la educație digitală la antreprenoriat, de la artă la noi forme de narațiune digitală și online — cu alte cuvinte noiembrie este luna inovației franceze în domeniul creației digitale. 

În plină evoluție a Metaversului, a NFT-urilor și a inteligenței artificiale, Noiembrie Digital dă glas dialogului internațional între creatori, profesioniști ai industriei și publicul larg într-un schimb de idei despre epoca digitală în care trăim. 

În 2021, peste 80 de țări și 130 de orașe au participat la Noiembrie Digital, o mobilizare puternică pentru promovarea creației digitale atât în Franța, cât și în lume într-un proiect care evoluează de la an la an, asemeni tehnologiei digitale însăși.

Institutul Francez din România (IFRo), cu prezențe la București, Cluj, Iași și Timișoara, este un actor activ în acest program, participând, în calitate de inițiator sau partener, la o serie vastă de acțiuni și evenimente. Acestea atestă, pe de o parte, direcția de transformare digitală a unităților din rețea și afirmă, o dată în plus, principiile sub semnul cărora stă activitatea IFRo: libertate, creativitate, diversitate — dublate de valori puternice precum: inovație, viziune modernă și spirit tânăr precum și accesul tuturor la noile tehnologii.

La Timișoara, sărbătorim Noiembrie digital prin inaugurarea la Institutul Francez a muzeului digital Micro-folie. Micro-Folies este un muzeu digital, creat de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de Muzeul Științei «La Villette» din Paris, care reunește colecții impresionante de capodopere din diverse instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța si nu numai, precum Muzeul Louvre, Centrul Cultural Georges-Pompidou, Château de Versailles, Muzeul Național Picasso-Paris, Muzeul Orsay, Opera Națională din Paris, Cité de la Musique – Philharmonie de Paris, UNiverscience.

Vă invităm marți, 15 noiembrie, de la ora 19:00, la o soirée pyjama, în care vom face o scurtă incursiune în lumea artei! Prin intermediul tabletelor și a ecranului, vom avea acces la informații despre picturi, sculpturi, spectacole de balet, de operă, dans contemporan, teatru, castele celebre, dar și piese muzicale din repertoriul clasic sau modern. Totul prin jocuri interactive! 

Haideți să ne îmbărcăm în pijamale pentru o nouă aventură! 🙂  Vom descoperi povești fascinante, vom vizita locuri interesante, ne vom juca cu opere de artă și vom încheia seara cu o gustare, astfel că, odată ajunși acasă, nu mai avem altceva de făcut decât să ne strecurăm în lumea viselor!

Dress code obligatoriu: pijama!

Înscrieri: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdI78NJ4A6f_YTKKWXSBEnzZS9frXRwV7SdD2a2mVj-sxEeuw/viewform?embedded=true

UNDE: Institutul Francez din Timișoara, Bd. C.D. Loga, nr. 46
CÂND:  marți, 15 septembrie, orele 19:00 – 20:30
CINE: copiii cu vârsta între 5-10 ani
TARIFE:
40 lei – tarif standard
30 lei – tarif pentru posesorii cardului CulturaPLUS