fARAD la Timișoara

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad și Timișoara, pentru a noua ediție, dedicată documentarului de investigație.

“Documentarul de investigație”, notează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al fARAD, “este un sub-gen specific al documentarului, care se revendică de la etosul și metodele jurnalismului de investigație, aplecându-se mai ales asupra unor tematici sociale și politice; bazându-se pe interviuri și cercetări de arhivă laborioase și susținut de pasionata dedicație a realizatorului pentru subiectul vizat, documentarul de investigație aduce la lumină informații pe care autoritățile și discursul oficial încearcă să le ascundă. El abordează, totodată, subiecte istorice sau culturale, dar și povești personale, acaparând spectatorul prin incorporarea unor formule narative captivante împrumutate de la thrillerele de ficțiune sau romanele polițiste – o tendință în creștere în ultima vreme.

Într-un moment în care mass media este manipulată deopotrivă de politicieni fără scrupule și de lăcomia marilor corporații, documentarul de investigație poate juca un rol tot mai important, mai ales în sprijinirea calității democrațiilor noastre, aducând în atenție adevăruri inconfortabile și provocând sau hrănind dialogul pe subiecte socio-politice. Tributul adus în acest an la fARAD documentarului de investigație dorește să marcheze importanța în creștere a genului, scoțând în evidență teme fierbinți abordate, dar și formule narative și propunerile estetice îndrăznețe.”

Program:

Str. Saint-Maur nr. 209/ The neighbours (Les enfants du 209, rue Saint-Maur, Paris Xème) (Ruth Zylberman) – Premieră RO

Franța, 2017, 101’
Festivaluri: DOK Leipzig, Haifa

Ruth Zylberman a ales la întâmplare o clădire pariziană despre care nu știa nimic. Timp de mai mulți ani, a condus o anchetă pentru a-i găsi pe foștii chiriași de pe strada Saint-Maur, nr. 209, astfel încât să poată recrea povestea acestei mici comunități din timpul Ocupației naziste. I-a găsit la Paris și în suburbiile sale, la Melbourne, New York și Tel Aviv. I-a filmat alături de clădirea și pietrele ei, încadrându-le ca un organism viu, astfel încât să poată surprinde rămășițele acelor vieți stricate.

Trailer: https://youtu.be/M_NEOO4MAi4 

! Proiecția va fi urmată de un Zoom între regizoarea Ruth Zylberman și jurnalistul Marcel Tolcea !

Pentru un pumn de cartofi prăjiți/For a Fistful of Fries (Jean Libon & Yves Hinant)

Franța-Belgia, 2021, 100’
Festivaluri: DOK Leipzig, MOSTRA Sao Paolo

Inspectorul Lemoine, mai mult Hutch decât Starsky, investighează un caz de crimă într-un cartier din Bruxelles. Kalima Sissou, o prostituată ocazională, a fost ucisă în apartamentul ei. Toate semnele indică către Alain, un fost măcelar și fostul ei iubit, cu excepția lipsei de amintire a acelei seri. Datorită descoperirii a câtorva cartofi prăjiți și a unei caserole, Lemoine și brigada sa vor reuși să-l acuze pe Alain. Un documentar despre crime, pe alocuri vesel, al regizorilor serialului cult Strip-Tease.

Trairler: https://youtu.be/IyaUKa8ZJyg