Alice Chauchat susține “Dansul acompanierii” la București
Alice Chauchat, practiciană a dansului, de origine franceză și stabilită la Berlin de mai bine de 20 de ani, va veni la București, în intervalul 17-27 octombrie 2024, în cadrul proiectului “Sublunar” curatoriat de artista Adriana Gheorghe, pentru a susține un atelier și o discuție.
– 18, 19, 21, 22, 23, 24, 25, 26 octombrie – atelier la Galeria Institutului Goethe, în intervalul 10-11:30.
– 20 octombrie – artist talk și discuție la Teatre, ora 16:00.
Alice Chauchat va susține un atelier zilnic, numit “Dansul acompanierii” (sau “dansul care ține companie”), în fiecare dimineață, în intervalul 18-26 octombrie, între 10-11:30, în galeria Institutului Goethe din București.
“Dansul acompanierii a apărut în 2014 ca o practică de dans care are ca sursă textul vorbit și care implică scrierea de poeme. Textul împletește propuneri discursive care activează dansul și fragmente narative despre forme de acompaniere. Este, în definitiv, o practicare a lui “a fi împreună cu”: împreună cu dansul, cu sinele, cu ceilalți, păstrând o distanță intimă și plină de considerație.
Cu cât ne concentrăm mai mult pe detaliile evenimentelor prezentului, cu atât dansul – care ne ține companie și ne învață acompanierea – se îndepărtează de noi în mod continuu ca semn al faptului ca dansul e mai mult decât intenția dansatorului. Dansul este un orizont – un partener care rămâne necunoscut și a cărui necunoaștere ne obligă și ne dislocă.” (A.Ch.)
Acest atelier matinal timp de 8 zile (cu excepția dimineții de duminică, 20 octombrie) este o propunere adresată comunității locale de dansatori, performeri, artiști vizuali, scriitori dar și amatori curioși de noi forme de a combina textul cu mișcarea și de a le face să se auto-genereze.
Pe data de 20 octombrie, la ora 16:00, spațiul Teatre (Schitu Măgureanu 21) vă invită la o discuție cu Alice Chauchat despre practica sa artistică, mai exact despre cercetarea ei legată de “subiectivități relaționale în dans” și felul în care înțelege dansul: “un cadru experimental în care pot gândi și practica împreună cu alți oameni, o subiectivitate socială și întrepătrunsă de tip eu-ca-parte-din-noi, eu-prin-intermediul-nostru și eu-din-interiorul-nostru. nu e vorba despre o persoana 1 singular, ci de una care există în interiorul și în relație cu o persoană 1 plural, cu o multiplicitate de “noi”.
Este vorba despre un sine care e responsabil de contextul și mediul înconjurător din care face parte, și care răspunde acestui context. Schimbă și este schimbat, porozitatea fiind calitatea principală a delimitarilor sale.” (A.Ch.)
Pe tot intervalul prezenței sale la București, în fiecare seară, timp de 90 de minute după ce se aprind luminile electrice din oraș, Alice va lucra, în spațiul public, cu Adriana Gheorghe, performer și curatoarea programului, pentru a-i transmite coregrafia solo-ului său “O plimbare, un cântec, o nedumerire, un ecou”, care urmează a fi activat de aceasta în zilele și lunile următoare.
Bio
Stabilită la Berlin în 2001, majoritatea activităților sale gravitează în jurul ideii de “împreună” (togetherness), de la colaborări artistice la cele pedagogice, bazate mai ales pe inventarea de cadre care să permită și să experimenteze dimensiunile politice, etice ale acestui “împreună” în interiorul și în exteriorul studioului de dans.
Printre mulți alții, a colaborat cu Jennifer Lacey, Juan Dominguez, Xavier Le Roy, Alix Eynaudi, Anne Juren, Mårten Spångberg și Tino Sehgal.
Între 2010-2012 a condus centrul artistic Les Laboratoires d’Aubervilliers împreună cu Nataša Petrešin-Bachelez și Grégory Castéra. Din 2005, predă în contexte mai mult sau mai puțin instituționalizate, ca Movement Research (New York), Mezzanine (Porto), P-af St. Erme, DOCH (Stockholm), HZT (Berlin), SNDO (Amsterdam), JLU (Giessen), a.pass (Brussels) etc
https://www.alicechauchat.net/.
Sublunar (sau un alt fel de a numi „umanul” sau cele care aparțin pământului) și-a propus să reia discuția despre peisaj (ca mod de reprezentare a invizibilului) transformat în metodă performativă pentru a înțelege, decondiționa și resitua relațiile dintre interioritate și mediul înconjurător (natural/cultural, separat/interdependent).
Peisajul și performance-ul sunt două modalități la care putem recurge pentru a reimagina lucrurile. Ambele readuc în discuție (și în receptare) raportarea la corp.
Sublunar a adus împreună numeroși artiști interdisciplinari și curatori, locali și internaționali:
Irina Botea Bucan, Dani Brown (SUA/Berlin), Alice Chauchat (Fr/Berlin), Andreea David, Jon Dean (UK/București), Smaranda Găbudeanu, Adriana Gheorghe, Giles Eldridge (UK, București), Alina Grau, Nanci / Cristian Nanculescu, Maria Malexan Alexandrescu (UK/București), Katia Pascariu, Cristina Stoenescu, Eliza Trefaș, Ana Barbu Uzura, Kira Valentina, Cosmina Moroșan + Anticorp Solar, d.sargan, Martina Piazzi (It.) și Maria Mălcică.
Spațiul Teatre este extensia practicii artistice a Adrianei Gheorghe, studio de artist, deschis, totodată, oricui este interesat de performativitate.
Proiectul Sublunar este produs de Teatre în colaborare cu artista Irina Botea Bucan și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.