Luna noiembrie, dedicată culturii digitale la Institutul Francez

Cu un pas mai aproape de sfârșitul de an, luna noiembrie se transformă într-un bun prilej de reflecție cu privire la viitor și la transformările sale, cu atât mai mult cu cât inovațiile tehnologice ocupă un loc din ce în ce mai important în viețile noastre. 

Din 2017, Institutul Francez și rețeaua sa culturală franceză din străinătate dedică întreaga lună noiembrie promovării inovației și culturii digitale, prin evenimente desfășurate peste tot în lume. Această sărbătoare, intitulată Novembre Numérique – Noiembrie Digital, se desfășoară în fiecare an între 1 și 30 noiembrie și pune în discuție locul pe care îl ocupă tehnologia digitală în societatea contemporană. Noiembrie devine luna explorării de noi teritorii în care poate fi utilizată inovația din domeniul digital (numérique în franceză), luna descoperirii bogăției și diversității creației digitale, de la realitatea virtuală la jocuri video și media, de la teatru imersiv la muzică interactivă, de la educație digitală la antreprenoriat, de la artă la noi forme de narațiune digitală și online — cu alte cuvinte noiembrie este luna inovației franceze în domeniul creației digitale. 

În plină evoluție a Metaversului, a NFT-urilor și a inteligenței artificiale, Noiembrie Digital dă glas dialogului internațional între creatori, profesioniști ai industriei și publicul larg într-un schimb de idei despre epoca digitală în care trăim. 

În 2021, peste 80 de țări și 130 de orașe au participat la Noiembrie Digital, o mobilizare puternică pentru promovarea creației digitale atât în Franța, cât și în lume într-un proiect care evoluează de la an la an, asemeni tehnologiei digitale însăși.

Institutul Francez din România (IFRo), cu prezențe la București, Cluj, Iași și Timișoara, este un actor activ în acest program, participând, în calitate de inițiator sau partener, la o serie vastă de acțiuni și evenimente. Acestea atestă, pe de o parte, direcția de transformare digitală a unităților din rețea și afirmă, o dată în plus, principiile sub semnul cărora stă activitatea IFRo: libertate, creativitate, diversitate — dublate de valori puternice precum: inovație, viziune modernă și spirit tânăr precum și accesul tuturor la noile tehnologii.

Primul walkthrough prin lumea jocurilor video dublat de primul cosplay la IFRo București; Lucie Antunes, vedeta scenei electro franceze la Expirat, în capitală; muzeul digital Micro-folie la Timișoara; instalația Les Loges/Cabinele la Festivalul Național de Teatru și Festivalul Interferențe din Cluj sau instalația Chanson infinie a artistului Dorin Baba, sunt doar câteva dintre evenimentele Institului Francez din România în cadrul Noiembrie Digital.              

LISTA DE ACTIVITĂȚI ÎN CADRUL NOIEMBRIE DIGITAL:

BUCUREȘTI

2-6 noiembrie -Weimar Triangle Video Games Walkthrough la IFRo București

3-6 noiembrie – Participare în cadrul Robofest 

5-13 noiembrie – Instalația Les Loges / Cabinele în cadrul Festivalului Național de Teatru

9-13 noiembrieUrban Eye Festival la Cinema Elvire Popesco

15 noiembrie – Concert Lucie Antunes – Sergeï Trio la clubul Expirat

16 noiembrie – Dialog cu Mirel Bran Noi venim din viitor la IFRo

22 noiembrie – 17 decembrie Nova Festival la Cinema Elvire Popesco

24 noiembrie – Campanie de digital storytelling Le Jour International du Prof de Français

TIMIȘOARA

noiembrie – Muzeul digital Micro-folie la IFRo Timișoara

24 noiembrie – Campanie de digital storytelling Le Jour International du Prof de Français

CLUJ

17 noiembrie – 2 decembrie – Expoziție colectivă Simulations d’un futur possible

17-27 noiembrie – Instalația Les Loges / Cabinele în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe

24 noiembrie – Campanie de digital storytelling Le Jour International du Prof de Français

IAȘI 

17 noiembrie – Instalația artistului Dorin Baba Chanson Infinie la IFRo Iași

24 noiembrie – Campanie de digital storytelling Le Jour International du Prof de Français


Partenaire: BRD – Groupe Société Générale

Partenaire média: RFI România