Națiunea printre rânduri. Sașii din Transilvania și problema identităților
Categorie - Arhivă
Pe 19 noiembrie, începând cu ora 18:30, în Atriumul Institutului Francez din București, Catherine Roth își va prezenta cele două cărți despre istoria și identitatea sașilor transilvăneni, alături de invitați speciali, în cadrul unei conferințe urmate de o dezbatere plină de inspirație.
Institutul Francez din România, Ambassade de France en Roumanie, Goethe-Institut Bucuresti, Ambasada Germaniei București și CEREFREA (Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științele Sociale) se asociază cu ocazia acestui eveniment construit în jurul celor două cărți scrise de Catherine Roth despre sașii transilvăneni:
La Nation entre les lignes. Les Saxons de Transylvanie et la Question des identités. („Națiunea printre rânduri. Sașii din Transilvania și problema identităților.”)
Naturaliser la montagne ? Le Club Carpatique Transylvain, XIXe-XXIe siècles („Naturalizarea muntelui? Clubul Carpatin Transilvănean, secolele XIX-XX”)
Sașii din Transilvania reprezintă o minoritate cu o istorie fascinantă și plină de surprize, din secolul al XII-lea până în secolul XXI. Aceștia sunt subiectul a numeroase lucrări în Germania; în Franța, principalele cărți despre identitatea lor colectivă sunt cele ale lui Catherine Roth, cercetătoare în științele culturii și ale comunicării la Universitatea din Haute-Alsace, fostă directoare a Departamentului de Cultură al Consiliului Europei, directoare a Institutului Francez din Frankfurt și directoare a Institutului Francez din Innsbruck.
Catherine Roth va prezenta aceste cărți alături de doi invitați speciali: Thomas Sindilariu, subsecretar de stat pentru relații interetnice, și Andreea Zamfira, conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și cercetător asociat la CEREFREA (Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științele Sociale).
Se va discuta despre Muzeul Brukenthal din Sibiu, despre Clubul Carpatin Transilvănean (Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor – SKV), despre felul în care se scrie istoria, dar și despre intimitatea familiilor și toate acele lucruri nespuse, dar atât de importante.
Conferința va fi însoțită de expoziția „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni”, instalată pentru această ocazie în Atriumul Institutului. Ea ilustrează istoria acestei comunități, de la carta din 1224, numită Andreanum, care a pus bazele existenței sașilor transilvăneni, până în zilele noastre. Expoziție a fost realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice/Guvernul României și al Guvernului Federal German.