Program de Sprijin pentru Scriitori și Ilustratori

aprilie 19, 2024

CNL
Burse cu rezidență

Scopul bursei cu rezidență este acordarea de remunerații autorilor (scriitori, ilustratori, traducători) invitați în rezidență de o instituție situată pe teritoriul Franței, pentru a le permite să desfășoare un proiect de scriere, ilustrare sau traducere relevant în domeniile literare susținute de CNL, precum și un proiect de animație literară dezvoltat în comun cu instituția gazdă.

3 sesiuni/an

Mai multe detalii: https://centrenationaldulivre.fr/aides-financement/bourse-de-residence

Lyon BD
Burse cu rezidență

De la crearea sa în 2005, Lyon BD Organization a sprijinit sectorul benzilor desenate și pe autorii acestui gen. Cunoscută la scară largă în regiune și în lumea celei de a 9-a arte pentru organizarea Festivalului Lyon BD și pentru participarea sa la proiectul european Comic Art Europe, asociația le va propune acum, în fiecare an, un program de rezidențe de creație artiștilor care creează benzi desenate, francezi sau străini, începători sau profesioniști, cu dizabilități sau nu.

Printre acestea, trei burse de lucru vor fi alocate rezidenților de creație. Aceste trei burse vor fi atribuite pe baza aplicațiilor selectate după lansarea unui apel la proiecte pentru rezidențe de o lună.

Mai multe detalii: https://www.lyonbd.com/news/17-01-2023-rejoignez-lyon-bd-en-residence-artistique-/

Program Stendhal pentru scriitori de limbă franceză, susținut de Institutul Francez din Paris

Programul Stendhal sprijină autorii de limbă franceză al căror proiect de scriere justifică o rezidență în străinătate de cel puțin o lună. În schimb, scriitorii contribuie la acțiunile desfășurate de rețeaua culturală franceză în străinătate.

Discipline vizate: ficțiune, eseu, benzi desenate, literatură pentru copii, poezie.

Subvenție:
Această subvenție constă într-o indemnizație forfetară oferită timp de o lună, plătită în două rate: 80% din indemnizație se plătește cu 2 săptămâni înainte de plecare și doar după depunerea documentelor administrative; 20% se plătește la întoarcere și doar după primirea documentelor de călătorie și a raportului de rezidență.

Modalități de alocare: comisia de selecție reunește profesioniști din domeniul editării, reprezentanți ai Institutului Francez și ai Ministerului Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale. Se întrunește o dată pe an.

Mai multe detalii: https://www.pro.institutfrancais.com/fr/institut-francais/offre/programme-stendhal

Bursă Brouillon d’un rêve littéraire

SCAM (Societatea Civilă a Autorilor Multimedia) acordă sprijin direct autorilor, membri sau nu ai SCAM, menit să încurajeze scrierea unei opere literare în limba franceză, evocând universul literaturii, editării, fotografiei, cinematografiei, radioului, televiziunii și al noilor resurse media. Originalitatea, caracterul unic al operei, inventivitatea autorului și calitatea scrierii vor fi luate în considerare în mod special.

Proiectele pot fi de ficțiune sau de non-ficțiune. Astfel, pot fi propuse: biografii, romane, povestiri, jurnale, benzi desenate, romane grafice, forme poetice, corespondențe, eseuri. Aceste proiecte pot fi o extensie a unei lucrări audiovizuale sau sonore.

Mai multe informații: https://www.scam.fr/lessentiel/bourses-brouillon-dun-reve/brouillon-dun-reve-litteraire/

Burse Déclics Jeunes de la Fondation de France

Bursele Déclics Jeunes de la Fondation de France îi ajută pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani să-și împlinească vocația în cele mai diverse domenii (artă, meșteșuguri, cultură, științe, tehnică, sector social, sector umanitar, mediu etc.). În fiecare an, se acordă 20 de burse la toate disciplinele.
În domeniul literar, ele cuprind toate tipurile de scriere.

Subvenție: valoarea bursei este de 7.600 EUR plătită într-o singură tranșă.

Metode de alocare: comitetele de lectură Fondation de France se întrunesc pentru a efectua o preselecție a candidaților. Juriul este format din personalități diverse și calificate și prezidat de o personalitate de renume. Se întrunește o dată pe an, primăvara, pentru a desemna aproximativ douăzeci de bursieri.

Mai multe informații:
https://www.fondationdefrance.org/fr/guide/concours-bourses-declics-jeunes
https://www.sgdl.org/sgdl-accueil/le-guide-pratique/les-aides-aux-auteurs/les-aides-nationales