Povestea IFR la Iași

martie 2, 2021

Principal promotor al francofoniei în regiunea Moldovei, Institutul Francez din Iaşi este o antenă regională a Institutului Francez din România, care face parte din reţeaua culturală franceză din întreaga lume. Institutul a fost inaugurat pe 19 aprilie 1991, în prezenţa preşedinţilor François Mitterrand şi Ion Iliescu, şi deschis oficial în decembrie 1992. Este situat într-una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din Iaşi, în inima vieţii universitare şi culturale a oraşului.

Institutul Francez din Iași are parteneriate de lungǎ duratǎ cu prestigioasele universitǎţi din Iași, dintre care Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea tehnicǎ „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicinǎ și Farmacie „Grigore T. Popa”, cu peste 700 de studenţi francezi și francofoni.

Institutul Francez din Iaşi este deschis publicului de toate vârstele, pe care îl aşteaptă cu numeroase evenimente culturale, activităţile Mediatecii, precum şi cu o ofertă variată de cursuri şi examene, animate de profesori dinamici şi deschişi.

Cuvintele-cheie care sintetizează strategia Institutului Francez sunt promovare, difuzare, colaborare. Rolul este acela de a construi punţi interculturale şi de a-i atrage pe cei tineri spre limba şi cultura franceză.

Cursuri, examene, certificǎri

Cursurile de limba franceză ale Institutului atrag anual mai bine de 700 de înscrieri graţie unei echipe de profesori formaţi în conformitate cu cele mai recente tendinţe din pedagogie. De asemenea, Institutul Francez din Iaşi pilotează 13 centre delocalizate de cursuri şi examene DELF în licee şi şcoli prestigioase din întreaga Moldovă. În plus, întreprinderile din Iaşi au încredere totală în expertiza noastră în domeniul formării : Webhelp, Pentalog, ISFRADA, BRD Société Générale, Atexis, Capgemini, Auchan, Delphi Diesel Systems, Veolia, Scc Services, Xerox.

►Culturǎ și dezbateri

Institutul Francez este unul dintre principalii actori culturali ai orașului Iași. Colaboreazǎ cu numeroși parteneri culturali români, precum Muzeul Naţional al Literaturii Române, Teatrul Luceafǎrul, Teatrul Naţional, Filarmonica și cu partenerii europeni, precum Centrul cultural german, British Council, Europe Direct.

Susţine și organizeazǎ mai bine de 50 de evenimente culturale anuale precum FILIT, Festivalul filmului documentar DocEst, Festivalul de Teatru pentru Public Tânǎr, Întâlnirile poetice ale Institutului Francez din Iași, Zilele Memoriei Victimelor Holocaustului, Noaptea ideilor, Zilele Francofoniei, Festivalul filmului francez, Festivalul de Foarte Scurt Metraj, Ziua europeanǎ a limbilor, Bienala de fotografie. Face parte din proiecte precum Iași, capitalǎ culturalǎ a tineretului 2019-2020.

Mediateca

Mediateca Institutului Francez din Iaşi dispune de 18500 de documente (presǎ, cǎrţi, filme, benzi desenate, CD-uri). Este dechisă 40 de ore pe săptămână. Spaţiul Mediatecii cuprinde o sală de lectură cu 18 locuri, o sală destinată celor tineri (tot cu 18 locuri). Serviciile oferite de Mediatecă constau în împrumuturi de documente (cărţi, reviste, DVD-uri, CD-uri, ziare), Campus France, Sono Videotecă, Clubul elevilor francofoni, Clubul de lectură, ateliere de arte plastice pentru copii, Mediateca numerică, tablete, jocuri video educative, WiFi gratuit.