Tipuri de instituții și diplome

Rezultat al unei tradiții îndelungate, excelența formării și educației franceze se bazează pe o rețea națională de 3.500 de instituții de învățământ superior, publice și private și centre de cercetare de renume internațional: 77 de universități publice, peste 200 de școli de ingineri, 200 de școli de afaceri și management, 120 de şcoli superioare de artă, 20 de școli de arhitectură. În plus, există mai mult de 3.000 de alte unități, școli sau institute specializate care privesc sectoare specifice, cum ar fi științele sociale, domeniul paramedical, turism, sport, modă, design sau chiar licee care fac pregătire pentru certificatul de tehnician superior (BTS) sau pentru examenele de admitere la Grandes Ecoles (CPGE).

Finanțate de stat, cele 77 de universități publice sunt răspândite în întreaga Franță, de la Sorbona fondată la Paris în 1253 până la cel mai recent campus de înaltă tehnologie din Nisa – Sophia Antipolis – și acoperă toate disciplinele: ştiințe: matematică, chimie, fizică, biologie; tehnologii: IT, științe inginerești, electrotehnică, materiale; litere, limbi, arte, ştiințe umane, drept, economie, management, sănătate, sport.

♦ Tradiția universitară franceză este întărită de prestigioasele Grandes Écoles care reprezintă o particularitate a învățământului superior francez. Create în paralel cu sistemul universitar la începutul secolului al XIX-lea, acestea oferă educație profesionalizată de nivel înalt și sunt foarte selective. Ele sunt grupate în școli de inginerie, școli de afaceri, Ecoles Normales Supérieures (ENS), școli naționale veterinare precum și școli care oferă formare în administrația publică (ENA).

Cercetarea reprezintă o componentă structurală a universităților prin cei 97.000 de profesori-cercetători iar cele 300 de școli doctorale asigură formare în cercetare în strânsă colaborare cu peste 1.200 de laboratoare de cercetare. Școlile doctorale franceze au arătat întotdeauna o deschidere către piața internațională, 41% din doctorate fiind obținute de studenți străini. În anul universitar 2019/2020, 211 studenți români urmau un program de doctorat în universitățile franceze dintr-un total de 3.941 conform statisticilor publicate în octombrie 2020 de Ministerul Învățământului Superior, Cercetării și Inovației, Subdirecția sisteme informaționale și studii statistice.

Aflați aici mai multe despre instituțiile de învățământ superior

Detalii despre formarea doctorală în Franța sunt disponibile aici