Costuri și finanțări

Dummy
iulie 20, 2021

COSTUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI SUPERIOR ÎN FRANȚA

Fiind subvenționat de stat, costul studiilor în Franța este moderat pentru studenți.

TAXE DE ŞCOLARIZARE ÎN INSTITUȚIILE PUBLICE

A alege să studiezi în Franța înseamnă să ai acces la formare de calitate, accesibilă cât mai multor oameni. Taxele de înscriere în instituțiile publice de învățământ superior francez sunt mici, deoarece statul acoperă o parte din costul acestor cursuri de formare oferite în instituțiile publice. Costul real al studiilor este același ca în alte părți ale lumii, în jur de 14.000 euro pe an. Diferența este că în Franța, statul își asumă o mare parte din costuri.

Care este costul studiilor în Franța?

În Franța, taxele anuale de școlarizare în instituțiile publice sunt stabilite de stat.

Dacă sunteți student român, francez sau cetățean al Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Elveția *

Pentru anul 2021-2022, taxele de școlarizare sunt următoarele:
• 170 euro pentru un an în ciclul de licență;
• 243 euro pentru un an în ciclul de masterat;
• 380 euro pentru un an de doctorat;
• 601 euro pentru școlile publice de inginerie.

Dacă sunteți student extracomunitar

Trebuie să plătiți taxe de şcolarizare diferențiate dacă:

1. Vă înscrieți pentru prima dată pentru o licență, un master sau un ciclu de inginerie la începutul anului universitar 2022/2022;
2. În cadrul unei instituții de învățământ superior din cadrul MESRI;
3. Atâta timp cât nu v-ați stabilit definitiv în Franța.

Statul acoperă doar două treimi din costul studiilor dumneavoastră. Taxa de şcolarizare pe care trebuie să o plătiți este de :
• 2.770 euro pentru un an în ciclul de licență;
• 3.770 euro pentru un an în ciclul de masterat;

Doctoranzii străini din afara UE nu sunt afectați de taxele de şcolarizare diferențiate.Valoarea taxei de înscriere este de 380 de euro.

Nu ezitați să consultați lista instituțiilor publice vizate de aplicarea plății taxelor de şcolarizare diferențiate, decretul din 19 aprilie privind taxele de şcolarizare în instituțiile publice de învățământ superior aflate sub responsabilitatea ministrului, şi decretul nr. 2019-344 referitor la modalitățile de scutire de la taxele de înscriere pentru studenții străini.

TAXE DE ŞCOLARIZARE ÎN INSTITUȚIILE PRIVATE FRANCEZE

Taxele de şcolarizare în unitățile private, în special în școlile de afaceri, sunt semnificativ mai mari decât în sistemul ​​public. În general, acestea ajung de la 3.000 până la 10.000 de euro pe an, în funcție de domeniu, limba de predare sau nivel. Consultați site-ul web al fiecărei instituții pentru a cunoaște cuantumul exact al taxelor de şcolarizare al formării alese.

18% dintre studenții din Franța sunt înscriși în unități private. Caracterul privat al unei instituții înseamnă că nu a fost creată de stat. Prin urmare, nivelul finanțării publice este variabil. În unele cazuri, statul poate recunoaște oficial o instituție și o poate autoriza să acorde diplome naționale. De exemplu, cele cinci institute catolice (Paris, Lille, Angers, Lyon, Toulouse) și unele școli de afaceri sau de inginerie sunt unități private recunoscute de stat.

Posibilități de finanțare a studiilor

Există mai multe posibilități de burse în funcție de nivelul dvs. de studiu sau de specializarea dvs. Pentru a vă ajuta în cercetare, Campus France a creat un motor de căutare – CampusBourses – care listează diferite programe de burse în funcție de nivelul de studiu, specialitate, dar și naționalitate. De la licență la postdoctorat, catalogul prezintă programele instituțiilor guvernamentale, comunităților locale, întreprinderilor, fundațiilor și instituțiilor de învățământ superior.

Află mai multe: Burse destinate studenților străini în Franța