ACOLO UNDE SE ÎNTÂLNESC RÂURILE –  eseu radiofonic

ACOLO UNDE SE ÎNTÂLNESC RÂURILE

de Antoine Richard
Audiție în prezența autorului

(subtitrare în limba română, traducere de Svetlana Cârstean)

Organizat de SEMI SILENT în parteneriat cu Institutul Francez din România

Intrare liberă.

„Se spune că acolo unde se-ntâlnesc apele, acolo se stârnesc vârtejurile,

că nu putem ști până unde vor urca apele.

Că atunci când nu mai știm, e vremea să punem întrebări.”

Un eseu radiofonic captivant, aflat la jumătatea distanței dintre documentar și ficțiune, conceput și regizat de Antoine Richard. Scris împreună cu Samaele Steiner, „acolo unde se întâlnesc râurile” este o creație poetică documentară care își are originea în Montbéliard, o regiune de muncitori și exilați, cu multiple realități sociale și culturale. Lucrarea explorează legăturile invizibile care îi unesc pe locuitorii unui oraș aflat într-o profundă transformare, unde comunicarea devine din ce în ce mai complicată. Prin metafora unei creșteri incredibile și inexplicabile a nivelului apei, această creație adună o multitudine de voci ale bărbaților și femeilor ale căror povești intime par să apară la suprafață în timp ce orașul dispare sub apă. Poveștile lor creează un peisaj sonor care se îmbină cu sunetele naturii care ne reamintește mereu, parcă pentru a-și revendica locul într-un oraș în care multe râuri au fost deviate, betonate și canalizate.

O producție a Radio MA, platformă de creație radiofonică a MA scène nationale – Pays de Montbéliard.

Antoine Richard este regizor și artist sonor independent. Abordarea sa vastă a creației și producției de sunet l-a determinat să lucreze în diverse domenii artistice, inclusiv radio, teatru și dans, muzeografie, cinema și muzică. A lucrat ocazional pentru Culture France, La Philharmonie de Paris și Luvru Abu Dhabi și face parte din colectivul Making Waves. De asemenea, predă producția de sunet în diferite structuri de formare. Își elaborează propriile creații sonore în care explorează cu sensibilitate teritoriile intime și caută să inventeze forme care să depășesc granițele genurilor.

A primit mai multe premii pentru munca sa, printre care Prix Italia și Grand Prix Fiction de la SGDL (2016), premiul Phonurgia Nova pentru documentar (2018) și Premiul SACD Young Talent cu compania Les Hommes Approximatifs (2018). „acolo unde se întâlnesc râurile” a primit o mențiune specială a juriului la Phonurgia Nova în 2022. În 2021, fondează silenceplateaux.fr, asociație și platformă online dedicată profesioniștilor din creația sonoră pentru scenă.

Evenimentul face parte din programul URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT, un program de vară presărat prin diverse locuri ale Bucureștiului, de la o galerie la o sală de cinema, și de la o librărie la străzi și parcuri, ce prezintă o serie de audiții de compoziții sonore, creații radiofonice și podcast-uri, o conferință, un film documentar, plimbări sonore, un atelier și mai multe întâlniri cu autori invitați.

URECHI CĂLĂTOARE, ORAȘ REZONANT este un proiect organizat de SEMI SILENT cu sprijinul Lucia Festival, Institutului Cultural Italian, Centrului Ceh, Institutului Francez, Centrului de Studii Vizuale și al Librairie Kyralina, cofinanțat de AFCN.

www.semisilent.ro