Agenda culturală a Institutului Francez din România la București (noiembrie-decembrie 2023)

EXPOZIȚII

• Expoziția Efectul Picasso de la Muzeul de Artă Recentă – MARe este deschisă până pe 24 ianuarie 2024. Mai multe informații aici  

CONFERINȚE ȘI DEZBATERI

• Pe 14 noiembrie, de la ora 18.00, în Atrium, #IFRo găzduiește o conferință despre politicile sportive din România susținută de Dr. Bogdan Popa, din partea Institutului Nicolae Iorga -Academia Română, cu un titlu oarecum provocator: De ce nu să nu-i imităm și în această ramură pe francezi? Rădăcinile franceze ale sportului românesc modern.

• Pe 14 decembrie, la ora 18.30, în Atrium, vom găzdui o conferință despre relația dintre artă, identități culturale și stereotipuri, susținută de Elora Weill, curatoare franceză distinsă recent cu Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Artă.

CONCERTE

• În cadrul Festivalului de Muzică Veche București, François Lazarevich & Les Musiciens de Saint Julien vor concerta pe 26 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio.
Mai multe detalii

• Într-un stil foarte diferit, ușor jazz-punk, Jazz Fan Rising îi va primi pe 5 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Popesco, pe Nout (un trio de harpă, flaut și tobe, cu influențe electrice), câștigători ai programului Jazz Migration.
Pentru a asculta: Nout: The Last Train

CARTE

Pentru a sărbători cea de-a 11-a aniversare a Librăriei Kyralina, între 10 și 12 noiembrie, îi invităm pe Monique Proulx (scriitoare canadiană laureată a Prix des Cinq Continents de la Francophonie 2022), Benjamin Chaud (ilustrator pentru copii) și Delphine Saltel (autoarea Journal d’une jeune prof, un podcast pentru radio Arte).

• Ca în fiecare an, organizăm un stand al Franței la târgul de carte Gaudeamus Radio România, care se va desfășura între 22 și 26 noiembrie, la Romexpo. Veți putea cumpăra cărți și îi puteți întâlni pe Arnaud Nebbache (autorul benzii desenate Brancusi contre Etats-Unis), Lionel Duroy (ultimul roman: Mes pas dans leurs ombres), Odile Santi (ilustratoare pentru copii – Contes de Perrault, Contes des Mille et Une nuits etc.) și Fabio Gambaro (jurnalist și corespondent la Paris pentru La Repubblica).


La CINEMA ELVIRE POPESCO, cel mai important cinematograf cu o singură sală din țară (19 proiecții pe săptămână), vom găzdui câteva evenimente importante:

  • Pe 8 noiembrie, o proiecție în avanpremieră a filmului Jeanne du Barry de Maïwen;
  • De asemenea, vor avea loc proiecții ale filmelor Anatomie d’une chute de Justine Triet, Killers of the flower moon de Martin Scorsese și Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii de Radu Jude;
  • În sfârșit, între 14 și 16 decembrie, vom proiecta o Retrospectivă Marguerite Duras (6 filme).

Programul complet al cinematografului

Vă rugăm să verificați limba și subtitrarea filmelor înainte de a vă cumpăra biletele.


În cele din urmă, MEDIATECA este deschisă la următoarele ore:

Marți, miercuri, vineri: 10.00 – 18.00
Joi: 11.00 – 19.00
Sâmbătă: 10.00 – 14.00

În spațiul Mediatecii sunt planificate numeroase evenimente. Începând cu 15 noiembrie, vom organiza ateliere de filosofie pentru copii. Primul eveniment: Și dacă viața mea ar fi un vis?

Abonamentul la Mediatecă vă oferă acces la reviste, romane, benzi desenate și romane grafice, cărți pentru copii, DVD-uri, CD-uri, acces la spațiul VR și jocuri video și gratuitate la mediateca digitală Culturethèque.

Mai multe informații aici