Alexandra Sand și Laurent Bazin

„Intelligences avec l’ennemi” este un proiect franco-român la intersecția dintre teatru și performance art care explorează jocul de oglinzi al vieților noastre digitale. Titlul se referă la universul informației și al serviciilor secrete. Acesta evocă și spionajul foarte ușor de practicat pe rețelele de socializare. Nu este surprinzător faptul că figura „stalkerului” a devenit un element cultural atât de răspândit astăzi: o mare parte din succesul Facebook sau Instagram se bazează pe această practică semi-clandestină a spionajului digital. Alexandra Sand și Laurent Bazin își construiesc proiectul plecând de la această dialectică a celor care se expun și a celor care spionează. Cei doi artiști examinează jocul subtil prin care cei care se expun de fapt se ascund și cei care se ascund, în ciuda voinței lor, se dezvăluie. Rezidența de buzunar este pentru ei un fel de vânătoare de comori, între doi agenți dubli în serviciile puterilor artistice oculte. O operă de falsificare a aparențelor, o fabrică poetică producătoare de amăgiri pe bandă.

Alexandra Sand

Alexandra Sand este artist vizual orientată spre performance art și fotografie mise en scène. Prin arta sa explorează și interoghează rolul corpului feminin în contextul societății actuale, concentrându-se pe sexting, erotism și feminitate. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar în Franța este reprezentată de Galeria Hervé Bize unde a avut o expoziție personală în 2019. A fost artist în rezidență la American Academy in Rome în 2018. Lucrările și performance-urile ei au fost prezentate în muzee și galerii din Europa și din Statele Unite și a obținut peste 100 de premii și medalii la diferite concursuri internaționale de pictură și desen.

Laurent Bazin

Laurent Bazin a studiat filosofie și Limbi Moderne. Genul primelor sale creații a variat de la musical („Signé Corbeau” la Folies Bergère) la thriller medieval („Fol ou le Siècle d’Ombres” creat la MC93). A creat Compagnie Mesden în cadrul căreia a scris și a regizat spectacole multidisciplinare cu o foarte importantă dimensiune senzorială și vizuală. Câștigător al festivalului Impatience în 2013 cu „Bad Little Bubble B.”, rezident la VILLA MEDICIS în 2015-2016, Laurent a fost în 2019 câștigătorul programului CHIMERE inițiat de Direcția Generală pentru Creația Artistică din cadrul Ministerului Culturii din Franța pentru proiectul „Play Me”. Din 2015 dezvoltă, de asemenea, lucrări imersive între teatru și realitatea virtuală: „Les Falaises de V.” și „Le Baptême”, spectacol creat în ianuarie 2020 la CENTQUATRE-PARIS unde este artist asociat și a jucat la Fundația Edis în cadrul Festivalului de la Avignon 2021.

Alexandra și Laurent s-au întâlnit la Villa Medici, unde au fost pensionari în 2014-2016.