Alexandru Dumitru

Perioada de rezidență: 7-20 iunie

Chef Alexandru Dumitru și-a început activitatea la  Auberge de Soleil din Napa Valley, California, apoi a lucrat în bucătăria restaurantului Les Solistes din Berlin, sub îndrumarea lui Pierre Gagnaire, iar studiile gastronomice le-a urmat la HRC Culinary Academy оn Sofia.

În România s-a întors în 2016 și a creionat primul proiect From Farm to Table, la ATRA Doftana, unde pe lângă meniul sezonier propriu-zis, a deschis și grădina restaurantului, un concept inovativ pe piața locală.

Din 2018, a preluat bucătăria Bistro Ateneu, unde a continuat să exploreze noua bucătărie românească, fiind distins în 2019 cu Gault & Millau Chef of the Year. Din 2020, a deschis Anika, propriul restaurant care respectă aceleași principii ale noii bucătării românești, având totodată și propria grădină de legume cu care prepară meniul sezonier.   

„Obiceiuri și mâncăruri ale romilor din România” este proiectul gastronomic reflectă preocuparea lui Chef Alexandru Dumitru pentru noua bucătărie românească. În ultimii cinci ani, aceasta a căpătat o nouă înfățișare : a crescut interesul pentru produse locale, iar bucătari tineri fac cercetare și experimentează pentru a descoperi cât mai multe secrete ale gastronomiei. De multe ori, documentările bucătarilor din noul val vizează originile familiilor din care provin și zonele în care au crescut, pentru a aduce în farfurie familiaritatea gustului, executată cu cele mai noi tehnici de gătire.

Bucătăria romilor este pentru Chef Alexandru Dumitru o resursă insuficient exploatată, iar unul dintre obiectivele cercetării sale este recuperarea și documentarea unui stil de viață și a unor rețete perpetuate în grupurile de romi de sute de ani, rețete pe care bucătăria românească le-a uitat sau omis.