Artiste în umbră. De la Françoise Gilot și Dora Maar la scena contemporană

Institutul Francez din România și Rezidența9 au onoarea de a prezenta dezbaterea Artiste în umbră. De la Françoise Gilot și Dora Maar la scena contemporană, care va avea loc pe 26 octombrie la ora 19:00, la Rezidența9 (str.I.L. Caragiale 32) și se va desfășura în limba română.

Evenimentul este o oportunitate de a explora în profunzime marginalizarea istorică a femeilor în lumea artei. Obiectivul nostru este de a urmări această problemă de durată din epoca lui Picasso, continuând până în contextul local contemporan și în peisajul mai larg al artei contemporane. Ne propunem să atragem atenția asupra provocărilor sistemice cu care se confruntă femeile artiste, care au fost adesea eclipsate de omologii lor de sex masculin, și asupra modului în care aceste provocări persistă în lumea artei de astăzi.

Avem privilegiul de a avea alături de noi un grup de experți apreciați care vor conduce această discuție necesară:

Ionela Băluță este profesoară la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și deține funcția de directoare al Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse. Specialistă în studii de gen, Ionela Băluță va modera această dezbatere.

Daniela Pălimariu este unul dintre co-fondatorii galeriei Sandwich, din București,  un pilon important al comunității artistice locale. Este, de asemenea, o artistă a cărei lucrări explorează complexitatea relațiilor umane, spațiul personal și subversiunile subtile ale vieții de zi cu zi.

Alexandru Rădvan este lector în cadrul departamentului de Pictura la Universitatea Națională de Arte din București și un nume de referinţă în arta contemporană românească şi internaţionalăm interesat de modul în care sociteatea contemporană se raportează şi interpretează figurile mitice. Lucrarea sa „Zeus și Europa” face parte din expoziția Efectul Picasso de la Muzeul de Artă Recentă.

Plecând de la poveștile artistelor Françoise Gilot și Dora Maar, partenere de viață ale lui Pablo Picasso, ne dorim să examinăm rolurile istorice și contemporane ale femeilor în lumea artei. Este o oportunitate de a recunoaște contribuțiile substanțiale ale femeilor artiste și de discuta despre provocările care continuă să afecteze peisajul artistic contemporan.

Evenimentul se adresează tuturor celor care sunt interesați de artă, de egalitatea de gen și de discursul cultural.

Artiste în umbră este ocazia de a discuta despre simbolul artistului-maestru și despre echitatea de gen în lumea artei, pentru a construi un viitor mai incluziv și mai echitabil pentru comunitatea artistică.

––

Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. 

În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.