ATRIUMUL ARTISTIC

Atriumul este cel mai expresiv spațiu al Institutului Francez din București, clădirea emblematică de pe Bulevardul Dacia 77. În spațiul de patrimoniu pe două niveluri, unde se află pianul istoric Schiedmayer, scările maiestoase conduc la galeria de la primul etaj, iar luminatorul scoate în evidență lambriurile care înconjoară spațiul. Nume mari i-au trecut pragul: George Enescu, Dinu Lipatti, Isabelle Huppert, Carole Bouquet, James Thierrée, Claude Lelouch.

La începutul anului 2020, Institutul Francez a deschis porțile atriumului pentru a găzdui creații artistice emergente, inovative și interactive. Programul Atrium Artistic a debutat cu un concurs de proiecte adresat artiștilor creatori de spectacole, expoziții, instalații digitale, concerte, evenimente de design și modă. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor a fost 16 februarie 2020.

Obiectivele programului sunt:

• Valorizarea creațiilor și proiectelor ambițioase, atractive, în special pe cele create pentru publicul tânăr;
• Susținerea creatorilor locali;
• Susținerea proiectelor artistice și culturale care promovează dezvoltarea durabilă, implicarea civică a tinerilor, drepturile omului și în special drepturile femeilor;
• Promovarea proiectelor cu o dimensiune europeană.

Proiecte organizate:

Experiența #xpAR
Expoziție și ateliere de creație în realitate augmentată

Operele artiștilor #xpAR demonstrează cum realitatea augmentată poate fi un instrument pentru a decodifica mesaje, pentru a traduce texte, pentru a descoperi o altă lume dincolo de o simplă imagine, pentru a face legături între artă și spiritualitate.

Artiști: Andreea Ilisăi, Cristina Pîrvu, Cristina Ștefan, Irina Mocanu, Alex Bălăiță, Bogdan Crivo, Bogdan Benea, Matei Monoranu, Valentin Popescu

Atelierele practice au oferit participanților informații despre tehnologiile utilizate pentru a crea conținut augmentat și despre cum pot fi utilizate în diferite domenii.

Toate evenimentele din cadrul Experienței #xpAR sunt gratuite și vor avea loc în Atriumul Institutului Francez (bulevardul Dacia 77, București) cu respectarea măsurilor impuse de lege pentru prevenția răspândirii infecțiilor cu SARS–COV–2

FLUID
Queer video performance

Queer act–ul #FLUID este colaborarea dintre Paul Dunca/Paula Dunker (performer, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi fantastice. Discursul artistic al duo–ului mizează pe incluziune, explorând atent politicile corpului și potențialul acestuia de a deconstrui structurile represive ale societății patriarhale.

În noiembrie 2020, Sala Elvire Popesco, goală de trei săptămâni, s-a transformat într-un spațiu protejat al imaginației și al dorinței în care certitudinile, regulile sociale și timpul linear s-au disipat.