ELEVI ȘI STUDENȚI DIN ROMÂNIA PARTICIPĂ LA FORUMUL DE STUDII ȘI CARIERE FRANCOFONE

  • Elevi şi studenți care studiază în cadrul filierelor francofone de la licee și universități din România, reprezentanți ai mediului de afaceri își dau întâlnire la Forumul de studii și cariere francofone, care are loc la București, în incinta Institutului Francez din România, în 19 și 20 mai.
  • Prima ediție a Forumului de studii și cariere francofone este organizată de Ambasada Franței în România, Institutul francez din România la București, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER), în parteneriat cu Ministerul Educației din România. 
  • În prezent, în România, există peste 100 de filiere universitare francofone și 25 de licee bilingve cu predare intensivă în limba și literatura franceză. 
  • Franța este al treilea mare investitor in Romania cu o prezență economică importantă, 4200 companii cu capital francez care activează în sectoare și industrii cheie. 
  • Forumul este organizat cu ocazia evenimentelor dedicate primei ediții a Zilei Mondiale France Alumni – France Alumni Day şi va fi precedat de Gala France Alumni care va avea loc pe 18 mai la reședința Ambasadei Franţei în România.

„Prin acest eveniment ne propunem să creăm o punte între mediul academic și cel economic, pentru a consolida legăturile dintre studenții francofoni și companiile franceze implantate în România, dar și companiile române care își desfășoară activitatea în spațiul francofon” a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, directorul general al Institutului Francez din România.

Un alt obiectiv al Forumului este acela de a invita studenții celor peste 100 de filiere universitare francofone din România să cunoască mai bine miza profesională a învățării limbii franceze și de a le prezenta perspectivele inserției profesionale în spațiul economic francofon din România și din lume. 

“Există potențial în Romania pentru tinerii care vor să dezvolte o carieră într-una dintre companiile prezente în țară. Mai mult ca oricând, evoluția și transformările structurale aduse de tranziția verde pot genera meserii și experiențe complet noi. Angajatorii caută competențe noi, iar cunoașterea aprofundată a cel puțin 2 limbi de circulație internațională îi propulsează către parcursuri interesante. Forumul are avantajul de a oferi o perspectivă amplă asupra viitorului forței de muncă”, a adăugat Adriana Record, director executiv CCIFER. 

În cadrul Forumului, elevii români și mai ales cei care studiază în cadrul celor 25 de licee bilingve francofone din țară vor cunoaște îndeaproape meseriile francofone și oferta de muncă disponibilă pe piață.  În acest sens, evidențierea continuumului de la școală la viața profesională, trecând prin studiile de liceu și universitare, reprezintă principala preocupare a tuturor partenerilor care susțin acest Forum.

Mohamed Ketata, directorul regional al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și de Est îi asigură pe participanți că vor beneficia de un program bogat în activități : standuri expoziționale ale firmelor, standuri expoziționale ale universităților, întâlniri ale responsabililor filierelor universitare francofone, spații de recrutare (contacte, interviuri, depuneri de CV), ateliere de reflecție, ateliere de formare și mese rotunde de schimb de experiență cu France Alumni.

Publicul se poate înscrie pe site-ul : https://www.fcefro2023.auf.org/.


Forumul este organizat cu ocazia evenimentelor dedicate primei ediţii a Zilei Mondiale France Alumni – France Alumni Day şi va fi precedat de Gala France Alumni care va avea loc pe 18 mai la reședința Franţei. 

În întreaga lume, perioada 13 – 28 mai, au loc manifestări organizate cu ocazia France Alumni Day, ce vor onora foștii studenți și absolvenți ai învățământului superior francez, diversitatea originilor lor și ceea ce îi unește: o legătură durabilă cu Franța. La Paris, un eveniment de prestigiu va aduce în prim plan absolvenții de excelență din întreaga lume, pe 23 mai, la „Quai d’Orsay”. 

Peste 372.000 de membri din 128 de țări împărtășesc această experiență și se reunesc datorită evenimentelor rețelei France Alumni și partenerilor săi.