BORDERLINE: Jazz dincolo de granițe

Pianistul newyorkez de origine română 𝐋𝐮𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐚𝐧 îi invită pe legendarul clarinetist francez 𝐋𝐨𝐮𝐢𝐬 𝐒𝐜𝐥𝐚𝐯𝐢𝐬, una dintre figurile cheie ale jazz-ului european din ultimii 50 de ani, și pe bateristul german 𝐌𝐨𝐫𝐢𝐭𝐳 𝐁𝐚𝐮𝐦𝐠𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫, unul dintre cei mai apreciați bateriști de jazz ai noii generații în proiectul 𝐁 𝐎 𝐑 𝐃 𝐄 𝐑 𝐋 𝐈 𝐍 𝐄, o serie de concerte, mese rotunde și discuții cu publicul ce vor avea loc între 6 și 11 decembrie la București, Timișoara și Brașov.

La București, concertul va avea loc pe 𝟕 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, de la ora 19, la sala Elvire Popesco – 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐳 din România (Bd. Dacia, nr. 77).

🎫 Bilete pe Eventbook: https://eventbook.ro/music/bilete-borderline-jazz-dincolo-de-granite

Trei dintre cei mai reprezentativi muzicieni din jazz-ul contemporan, trei artiști din generații și țări diferite se vor întâlni în România pentru a prezenta în premieră 𝐁𝐎𝐑𝐃𝐄𝐑𝐋𝐈𝐍𝐄, o suită ce ilustrează o idee foarte simplă – jazz-ul în secolul XXI este o muzică cu adevărat globală, ce traversează granițe, generații și stiluri și al cărei motor este creativitatea improvizației.

Proiectul BORDERLINE este produs de Institutul Francez din România și Goethe Institut, în parteneriat cu Chamber Jazz, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Centrul Cultural German din Timișoara și Jazz Updates.

Prezentat de Orange
Partener media: RFI România

🔹 🔹 🔹


𝐋𝐨𝐮𝐢𝐬 𝐒𝐜𝐥𝐚𝐯𝐢𝐬 este una dintre figurile cheie ale jazz-ului european din ultimile patru decenii, el schimbând felul în care se cânta la bass clarinet în jazz-ul modern, documentând o operă vastă în albume și proiecte conceptuale ce fac apel la arte vizuale, dans contemporan, teatru, film și muzică improvizată.

Apreciat de All Music Guide drept „unul dintre cei mai buni clarinetiști din free jazz și avangardă”, Louis Sclavis cântă muzică improvizată cu o extraordinară claritate și precizie și este considerat de criticul american Gary Giddins drept un un muzician dincolo de categorii devotând aceeași energie atât compoziției extinse, cât și improvizației totale, un artizan al ritmurilor rupte ce combină orice influență, fie ea a swing-ului, a rock-ului sau a muzicii ethno franceze.

Contribuțiile sale la jazz-ul european i-au adus numeroase premii și aprecieri de-a lungul anilor precum premiul Django Reinhardt 1988, First Prize la Bienala de la Barcelona în 1989, British Jazz Award 𝘉𝘦𝘴𝘵 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘪𝘨𝘯 𝘔𝘶𝘴𝘪𝘤𝘪𝘢𝘯 1991, Django D’Or Best Jazz Album of the Year 1993 și Grand Prix Sacem 2009.


𝐋𝐮𝐜𝐢𝐚𝐧 𝐁𝐚𝐧 și-a câștigat renumele pe scenă newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New-York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Considerat de cunoscutul ziar britanic „The Guardian” drept „un nume de urmărit/a name to watch”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj-Napoca, activează la New-York, unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Blacksalt, Oedipe Redux), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume.

A editat 16 albume sub nume propriu pentru case de discuri de prestigiu americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul la celebra casă de discuri ECM Records cu „Transylvanian Concert” în duo cu violistul american Mat Maneri, album ce-i va aduce consacrarea internațională.

În 𝟐𝟎𝟏𝟔 albumul „Songs from Afar” al quartetului său „Elevation” editat de Sunnyside Records câștigă prestigiosul 𝐃𝐎𝐖𝐍𝐁𝐄𝐀𝐓 Album of The Year.

În 𝟐𝟎𝟏𝟖 prezintă în premieră la Opera din Lyon „Oedipe Redux”, o reimaginare radicală a celebrei opere a lui George Enescu pentru un octet, avându-l ca invitat pe celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Proiectul este prezentat in 𝟐𝟎𝟏𝟗 pe scenele BOZAR, Bimhuis, Jazzdor etc, în cadrul Europalia Arts Festival.𝐌𝐨𝐫𝐢𝐭𝐳 𝐁𝐚𝐮𝐦𝐠𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫 este unul dintre cei mai aclamați și apreciați bateriști din noua generație a jazz-ului german.

Născut în 1985, Morits apare deja pe mai mult de 40 de albume pentru label-uri precum Clean Feed, Enja, Warner colaborând cu muzicieni precum Tony Malaby, Ralph Alessi, Bob Stewart, Kurt Rosenwinkel, John Hollenbeck, Johannes Enders, Julia Hülsmann, Johanna Borchert Band, Christian Weidner etc.

Moritz Baumgartner a concertat pe scenele unor festivale de prestigiu din Europa și din lume precum: Jazz Baltica, MOERS Festival, Jazzfest Berlin, Copenhagen Jazz Festival (DK), Jazz by Off beat Basel, Cully Jazzfestival , Be Jazz (CH), Jazzy Colours Paris (FR), Nisville JazzFestival (Serbia), Jazzfestival Port au prince (Haiti), Jazzfestival La Paz (Bolivia), Lugano Jazzfestival (CH), Jazzfestival Bergen (NO), Jazzfest Kolkatta (India), Jazzfestival Timișoara, Gărâna Jazz (RO), JAZZ D’OR Festival. Ca și membru și co-leader al Melt Trio și Lisbett Quartet, Moritz Baumgartner câștigă prestigiosul ECHO Award în 2012 și 2018 (German Grammy).