Dezbatere online „Artă și blockchain”

Un record de vânzări pentru o operă digitală a fost atins recent, când un cumpărător a oferit 69 de milioane de euro pentru un NFT al artistului 3D Beeple. Pe măsură ce o nouă tehnologie este folosită în lumea artistică, apar noi dileme pentru creatori și iubitorii de artă.

În dezbaterea online de luni, 22 noiembrie, vom discuta despre aspectele tehnice ale NFT-urilor, despre valoarea lor artistică și despre impactul pe care acestea îl au asupra publicului și a pieței de artă cu trei specialiști:  Raluca Oancea (lector universitar la UNARTE și curatoare),  Dan Popescu (animatorul galeriei H’art), Andrei Antonescu (artist digital și fondator al proiectului Superblob) și Florence Dugas.

Dezbaterea va fi moderată de Loïc Meuley, atașat cultural al Institutului Francez, și va fi difuzată live pe pagina noastră de Facebook. Discuțiile se vor desfășura în română și în franceză. 

Pentru a  avea acces la interpretariat simultan franceză-română, română-franceză, vă invităm să vă conectați pe Zoom folosind linkul: https://us06web.zoom.us/j/88448534353?pwd=ZEZIYmUwSVBtNGJib1RIYU5NR0Exdz09

Raluca Oancea

Raluca Oancea (Nestor) este lector la Universitatea Națională de Arte din București unde predă estetică și artă media. Profilul său interdisciplinar include o licență în filosofia culturii și una în computere, un masterat în arte vizuale și un doctorat în teorie media, centrat pe investigarea noilor și vechilor categorii estetice care circumscriu fotografia, filmul și arta digitală cât și pe relația dintre noile tehnologii și arta contemporană. Ea este, de asemenea, curator independent și autor de texte pentru publicații culturale și academice ca: Praesens, Camera Austria, Ekphrasis, Eikon, Vremea, Scena9, Zeppelin, Revista ARTA, Revista de Filosofie, Annals of the University of Bucharest.

Dan Popescu

Dan Popescu este proprietarul galeriei H’art. De aproape 20 de ani. Vinde din cînd din cînd artă.

Andrei Antonescu

Andrei este un artist digital și creative coder stabilit în București. Având un background în informatică, el lucrează la intersecția dintre tehnologie și domeniile creative. Proiectele sale se bazează pe manipularea imaginilor, computer vision, muzică și vizualuri generative, având ca parte integrală în procesul creativ proiectarea de algoritmi ce ghidează rezultatele finale, eliminând interacțiunea directă dintre creator și creație. Fiind interesat și pasionat de tehnologia din spatele blockchain-urilor, în cursul anului 2021 a dezvoltat un proiect de artă generativă bazat pe NFT-uri. În prezent, Andrei lucrează la crearea Pixel Music, o aplicație digitală ce creează secvențe muzicale bazate pe imagini, permițând mediului înconjurător să devină o sursă de inspirație pentru alți creatori.