FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ, a 26-a ediție

„Ochii noștri larg deschiși”: cea de-a 26-a ediție a Festivalului Filmului Francez din România este plasată sub semnul privirii. O invitaţie să ne întoarcem la sursele minunatei arte cinematografice și să diversificăm paleta de imagini care stau la baza viziunii noastre asupra lumii, Festivalul este, de asemenea, o provocare de a ne ascuţi simțurile în aceste vremuri de criză și incertitudine.
Și în acest an, Festivalul își confirmă dimensiunea națională. Cele 27 de filme din selecția noastră vor fi prezentate în 11 orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Suceava, Sibiu, Târgu Mureș), în săli de cinema sau în aer liber.
În contextul în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, Europa ocupă locul de onoare în programul ediţiei din acest an, iar secțiunea „Privire către Europa”  propune câteva capodopere franco-europene de neuitat. Cele două secțiuni competitive ale festivalului prezintă cei mai promițători tineri cineaști francezi. Secțiunea „Panorama”, atât de așteptată de publicul fidel festivalului, ne va permite să descoperim cele mai importante titluri care au stârnit recent entuziasmul publicului francez. 
După doi ani marcați de pandemie, organizarea unui curs de formare privind finanțările europene pentru producția audiovizuală subliniază sprijinul Institutului Francez din România pentru industriile culturale și creative. Nu în ultimul rând, organizând o seară festivă și un cine-concert, sperăm că acest festival va fi o celebrare a fericirii regăsite a spectatorilor de a fi împreună. Pour que vive le cinéma !

Julien Chiappone-Lucchesi
Consilier pentru cooperare și acțiune culturală
Director al Institutului Francez din România

Festivalul Filmului Francez în România sărbătorește anul acesta cea de-a 26-a ediție. Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte 10 oraşe din ţară –  Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureș – cinefilii sunt invitați la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze. Proiecțiile vor avea loc în cinematografe și în aer liber.

„Nos yeux grand ouverts”/ „Ochii noştri larg deschişi”, tema aleasă pentru ediţia din acest an, ne invită să ne întoarcem la esenţa artei cinematografice: privitul. Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

Astfel, Competiţia Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului câştigător, precum şi un suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Printre premierele naționale confirmate în această secțiune se numără două filme selecționate la Semaine de la Critique/ Săptămâna criticii de la Cannes: Bruno Reidal de Vincent Le Port, un film îndrăzneț atât din punct de vedere al formei, cât și al subiectului, și Les Amours d’Anaïs/ Iubirile lui Anaïs de Charline Bourgeois-Tacquet, o comedie ușoară și melancolică care urmărește aventurile amoroase ale unei femei de 30 de ani care traversează o perioadă de incertitudine. 

Pentru al doilea an consecutiv, Competiția Tinerelor Talente – Scurtmetraj  propune cinci producții  cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper vor desemna câştigătorul acestei secţiuni. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche/Rezidența de buzunar a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal oferit regizorului câștigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau având succes la public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t’emmène/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie, povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră națională și L’événement/ Evenimentul de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film.

În contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediţia din acest an aduce o componentă cinematografică europeană importantă. Secțiunea Regard vers l’Europe/ Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând câte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960. Printre filmele selecționate se numără La Grande Bouffe/ Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene și Possession/ Posesia de Andrzej Żuławski, film marcat de interpretarea extraordinară a actriței Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill. În cadrul acestei secţiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, care va veni la București pentru a prezenta filmul Elle al lui Paul Verhoeven, câștigator al premiului César pentru cel mai bun film, în 2017.

Rămânând în sfera cooperării la nivel european, festivalul se adresează profesioniștilor români și propune un curs de formare organizat în parteneriat cu centrul de consultanță pentru accesare de fonduri europene Le LABA – Franța. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește sistemele de finanțare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producţiei de film prin componenta MEDIA a programului Europa Creativă al Uniunii Europene.


Festivalul Filmului Francez este:
organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara.

co-organizat de: Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

Prezentat de Orange

Partener: Groupama

Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, This is fruit, Europa FM

Parteneri locali București: Unteatru, Creart