Fête de la science – conferință de Dr. Bogdan Popa

În cadrul Fête de la science, în data de 14 noiembrie, la ora 18h00, Institutul Francez din România la București prezintă în Atrium-ul său (Bd. Dacia, nr. 77) conferința „De ce să nu-i imităm și în această ramură pe francezi”? Rădăcinile franceze ale sportului românesc modern de dr. Bogdan Popa din partea Institutului „Nicolae Iorga”, Academia Română.


Despre conferință:

Este recunoscut faptul că influența franceză, directă sau indirectă, a fost esențială în procesul de modernizare a societății românești. În secolul al XIX-lea, limba, codurile vestimentare, sistemul juridic și educația au fost profund modelate după modele occidentale, în primul rând franceze. Prin urmare, Franța, și în special Parisul, a atras un număr important de studenți. Elita socială a fost principalul beneficiar al învățământului superior. Întrucât gimnastica și sporturile de echipă făceau parte din programa școlară franceză, acești tineri studenți români au început să își imite colegii. La întoarcere, au replicat modelele franceze. Înainte de Primul Război Mondial, acest fenomen era limitat la capitala București și la elitele sale.
În perioada interbelică, cluburile și instituțiile sportive românești au început să se schimbe, însă influența franceză nu a fost niciodată negată. Ea a devenit o parte puternică a identității rugby-ului românesc.
În timpul regimului comunist, relațiile sportive au fost relansate. Sociologia franceză a sportului a fost studiată în universitățile românești ca parte a unei noi abordări, mai științifice, a sportului.
Prezentarea are ca scop să re-conștientizeze această influență și să o explice mai bine pentru publicul din prezent.