Franța la Bookfest

Categorie - Literatură
Romexpo (Pavilionului B2 al Complexului Expozițional)
Intrare liberă
Consultă programul complet: AICI
Prezența Franței la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ajuns deja la ediția a 13-a, devine un ecou al reînnoirii perpetue a literaturii franceze, un spațiu în care diversitatea și multiculturalismul se împletesc și se afirmă armonios, în fiecare pagină scrisă în limba franceză, în fiecare nouă formă de expresie. În cadrul acestei manifestări literare de mare rezonanță, Franța revine anul acesta cu un stand dedicat și un program efervescent de evenimente, reafirmând a legătura profundă dintre culturile franceză și română.
Prezența Franței se materializează printr-un stand comun (E06) al Institutului Francez din România și al Librăriei Kyralina – parteneriat reînnoit cu această ocazie. Kyralina, singura librărie francofonă din România, este situată în centrul Bucureștiului și înrădăcinată în tradiția librăriilor independente europene. Cu un fond de peste 7000 de titluri în limba franceză, funcționează ca un spațiu viu de lectură, dialog și descoperire.
Un moment de referință va fi anunțul propunerii pentru Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova 2024, ce va avea loc joi, 29 mai, la Scena Agora. Parte din rețeaua internațională Choix Goncourt, acest eveniment reflectă opțiunea literară a tinerei generații de cititori francofoni și reafirmă atractivitatea literaturii franceze contemporane pe plan internațional.
Evenimentele propuse se desfășoară în mai multe spații ale Salonului Internațional de carte Bookfest (Scena Arena, Scena Agora și standul E06) și reflectă deschiderea literaturii francofone către marile teme ale prezentului.
PROGRAM EVENIMENTE
14:00 – 15:00: Discuție „Tintin în Balcani”
Cu: Ambasadorul Franței în România (Nicolas Warnery) și Ambasadorul Belgiei în România (John Cornet d’Elzius)
Moderator: Dodo Niță
Scena Arena
15:00 – 16:00: Discuție „Pe urmele lui Tintin”, pe baza operelor celor doi
Cu: Dodo Niță și Olivier Roche
Scena Arena
16:00: Anunțul Premiului Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova 2024
Scena Agora
15:00 – 16:00: Atelier Fake News: „Cum să demontezi știrile false” de Bogdan Oprea
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)
16:30 – 17:30: Întâlnire cu Corina Ozon, scriitoare română, a cărei operă a fost tradusă în franceză
Moderată de: Ioana Maria Stăncescu, jurnalistă la Radio România Internațional
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)
Discuție/ franceză – română
18:00 – 19:00: Când femeia se reinventează (La femme en quête du renouveau), o discuție între Eric Reinhardt și Ioana Maria Stăncescu, scriitoare și jurnalistă Radio România Internațional cu participarea Lidiei Cotea, profesor doctor abilitat și director al Departamentului de Limba și Literatura Franceză, Universitatea din București.
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)
Discuție în limba franceză
14:30 – 15:00 Sesiune de autografe cu Sophie Képès, pentru cartea Désappartenir
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)
11:00 – 12:00: Atelier de desen cu Daniel Horia
Destinat copiilor cu vârste între 7 și 99 de ani
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)
12:30 – 13:00: Sesiune de autografe cu Laurence Meiffret, pentru cartea Génica Athanasiou – L’anti-muse d’Antonin Artaud
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)
14:00 – 15:00: Atelier de desen cu Daniel Horia
Destinat copiilor cu vârste între 7 și 99 de ani
Standul Franței (Institutul Francez din România & Librăria Kyralina)

ERIC REINHARDT
Éric Reinhardt est l’auteur de neuf romans, parmi lesquels L’Amour et les forêts, prix Renaudot des lycéens 2014 et récemment adapté au cinéma, et Comédies françaises, prix Les Inrockuptibles 2020.
Éric Reinhardt este autorul a nouă romane, printre care Dragostea și pădurile, câștigător al Prix Renaudot des lycéens în 2014 și recent adaptat pentru cinema, și Comedii franceze, câștigător al Prix Les Inrockuptibles în 2020.

OLIVIER ROCHE
Olivier Roche, observateur attentif et acteur du mouvement tintinophile, secrétaire de l’association Les Amis de Hergé, collaborateur régulier de plusieurs revues associatives et du site En Attendant Nadeau, a posé les bases de ce qu’il a nommé la « métatintinologie » dans un article publié en 2009 dans la revue L’Équinoxe : « Tintin, de la collection à l’encyclopédie ». Il est l’auteur de Tintin. Bibliographie d’un mythe (Les Impressions nouvelles 2014 et 2025) et a dirigé Hergé au sommet (Sépia 2021) et codirigé Tintin aujourd’hui. Images et imaginaires (Georg 2021).
Olivier Roche, pasionat observator și actor al mișcării tintinofile, secretar al asociației Les Amis de Hergé, colaborator regulat al mai multor reviste asociative și al site-ului En Attendant Nadeau, a pus bazele a ceea ce el a numit „metatintinologie” într-un articol publicat în 2009 în revista L’Équinoxe: „Tintin, de la collection à l’encyclopédie”. Este autorul cărții Tintin. Bibliographie d’un mythe (Les Impressions nouvelles 2014 și 2025) și a editat Hergé au sommet (Sépia 2021) și a co-editat Tintin aujourd’hui. Images et imaginaires (Georg 2021).

DANIEL HORIA
Passionné de dessin depuis l’enfance, Daniel Horia intègre le lycée des arts plastiques à l’adolescence. Diplômé en architecture, il délaisse très vite cette filière pour revenir vers ce qui l’anime véritablement : dessiner. Il devient artiste pour des jeux vidéo, et exerce en France puis en Espagne, son actuel pays de résidence. Le premier volume de son roman autobiographique a été publié en Roumanie et en France sous le titre « Je suis né roumain ». Le deuxième volume est sur le point de voir le jour.
Daniel Horia a fost pasionat de desen încă din copilărie, iar în adolescență a urmat o facultate de arte. După ce a absolvit arhitectura, a renunțat repede la acest curs pentru a se întoarce la ceea ce îl motivează cu adevărat: desenul. A devenit artist pentru jocuri video, lucrând în Franța și apoi în Spania, țara sa actuală de reședință. Primul volum al romanului său autobiografic a fost publicat în România și în Franța sub titlul „M-am născut român”. Al doilea volum este pe cale să fie publicat.

Bogdan Oprea, dr., directeur du Département de journalisme, Faculté de journalisme et des sciences de la communication, Université de Bucarest.
Titulaire d’un doctorat en étude de la désinformation, Bogdan Oprea enseigne et mène des recherches sur l’étude de la désinformation et de l’innovation et technologies en média. Il est l’auteur du « Fake news et désinformation : reconnaître et vérifier. Manuel pour tous les utilisateurs d’Internet ». Ces dernières années, il a travaillé, entre autres, comme porte-parole du président de la Roumanie et chef du Département de communication publique au sein de l’Administration présidentielle. Ses cours et son activité d’enseignement ont été récompensés à plusieurs reprises, notamment par l’ANIS (Association roumaine de l’industrie du logiciel et des services) et par le Sénat de l’Université de Bucarest
Bogdan Oprea, doctor, director al Departamentului de Jurnalism, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.
Bogdan Oprea are un doctorat în studiul dezinformării. Predă și desfășoară cercetări privind studiul dezinformării și inovația și tehnologia media. Este autor al cărții „Fake news și dezinformare: recunoaște și verifică. Un manual pentru toți utilizatorii de internet”. În ultimii ani, a lucrat ca purtător de cuvânt al Președintelui României și șef al Departamentului de Comunicare Publică din cadrul Administrației Prezidențiale. Cursurile și activitățile sale didactice au primit mai multe premii, inclusiv din partea ANIS (Asociația Română a Industriei de Software și Servicii) și a Senatului Universității din București.

Dodo Nita est l`auteur de l`Histoire et le Dictionnaire de la BD roumaine ainsi que 15 autres livres sur la BD, le SF et le roman policier, dont deux études en français: Tintin en Roumanie et San-Antonio en Roumanie. Il anime le blogue : Benzi Desenate.
Dodo Niță este autorul Istoriei și Dicționarului benzii desenate românești, precum și al altor 15 cărți despre benzi desenate, SF și crime fiction, inclusiv două studii în limba franceză: Tintin en Roumanie și San-Antonio en Roumanie. El conduce blogul: Benzi Desenate.