INCURSIUNE LITERARĂ ÎN FRANȚA ȘI LIBAN LA GAUDEAMUS

Incursiune literara in Franta si Liban la Gaudeamus 2022

Camille Laurens, Cristian Fulaș, Sonia Devillers, Vasile Ernu și Alexandra Badea, printre invitații Institutului Francez în România la cel mai citit târg de carte din București

Anul acesta, alături de Liban, Franța sărbătorește literatura printr-un dialog francofon româno-moldovean.

Astfel, Centenarul morţii scriitorului francez Marcel Proust este marcat de Institutul Francez din România alături de Editura Cartier, o editură independentă din Chișinău, prin lansarea, în prezența jurnalistei Alida Mocanu, a noii ediții a capodoperei proustiene În căutarea timpului pierdut, volumele 2 și 3, într-o nouă traducere semnată de Cristian Fulaș. Marcel Proust (10 iulie 1871 – 18 noiembrie 1922) unul dintre întemeietorii romanului modern, a câștigat, în 1919, Premiul Goncourt pentru romanul La umbra fetelor în floare. Așadar, nu este întâmplător faptul că prezența franceză la Gaudeamus stă sub semnul Goncourt. Alegerea Goncourt, Choix Goncourt, sărbătorește, în România, cea de-a 10 ediție și capătă o nouă dimensiune: devine Premiul Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova.

Etapa finală a Premiului Goncourt – Alegerea României și a Republicii Moldova se întâmplă vineri, 9 decembrie, la ora 14h, pe scena Mircea Nedelciu, când este anunțat câștigătorul, în prezența Ambasadoarei Franței în România, doamna Laurence Auer, a scriitoarei Camille Laurens și a scriitorului și traducătorului Cristian Fulaș.

Din programul vast al celor 5 zile de prezență francofonă la Gaudeamus amintim câteva evenimente de rezonanță. Sâmbătă, 10 decembrie, pe scena Mircea Nedelciu, se vor pune Întrebări în jurul problemei exilului cu jurnalista de origine română Sonia Devillers, regizoarea franco-română Alexandra Badea și scriitorul Vasile Ernu, în prezența Directorului Institutului Francez, Julien Chiappone-Lucchesi; sesiune moderată de Eufrozina Băițan, responsabila mediatecii Institutului Francez

Tot sâmbătă, alături de Editura Univers va fi lansată traducerea romanului Fată (Fille, în original) de Camille Laurens (1957), membră a Academiei Goncourt, laureată a Premiului Femina și scriitoare de autoficțiune, o scriere despre sine, după cuvintele ei, ca omagiu adus livre intérieur al lui Marcel Proust.

Banda desenată este inclusă în program: jurnalistul și autorul de benzi desenate Philippe Collin, câștigător al Prix Historia pentru cea mai bună bandă desenată cu tematică istorică (2018), va fi invitat la Gaudeamus și va da autografe, sâmbătă, 10 decembrie, ora 12h30. De asemenea, duminică, de la ora 14h, Dodo Niță va vorbi despre Revista Pif,istoria unei povești de succes. La ora 11h, un nou omagiu va fi adus lui Jean-Jacques Sempé (1932-2022), unul dintre marii caricaturiști ai lumii, creator, alături de René Goscinny, al celebrei serii Micul Nicolas (Le petit Nicolas). Cu această ocazie actorul Alexandru Pribeagu va citi din cartea Secretele lui Raul Taburin publicată la Editura Frontiera.

Institutul Francez este un participant de tradiție la târgul Gaudeamus din dorința de a încuraja lectura, mai ales în rândul tinerilor, dar și pentru a răspunde rolului său de susținere a pieții de carte și a demersurilor educaționale în acest sens. La Gaudeamus 2022, standul Institutului Francez va fi înfrățit cu cel al Libanului, țară francofonă de descoperit de asemenea, mai ales din prisma strânsei relații istorice cu Franța, unde se află o comunitate libaneză creativă foarte importantă. Standul Libanului este prezentat de Ambasada acestei țări în România, reprezentată de Ambasadoarea Libanului în România, doamna Rana Mokaddem.


Program

Miercuri, 7 decembrie :

10:00: Atelier pentru copii: Kamishibai, 6 ani + (stand 126)

12:00: Ulock: joc cu povestea în realitate augmentata, 10 ani + (stand 126)

14:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

15.00: Dialog între autorul Cristian Fulaș și Carmen Mușat în jurul romanului Ioșca, în prezența traducătorilor cărții în limba franceză, Florica și Jean-Louis Courriol (Limba franceză cu traducere, stand 126 – în colaborare cu Editura Polirom)

16:00: Sesiune de autografe FR-RO cu Cristian Fulaș (stand 126 – în colaborare cu Editura Polirom)

17:00 : 14:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

Joi, 8 decembrie:

10:00: Atelier pentru copii: Numériludique, 5-8 ani (stand 126)

14:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

17:00: Întâlnire cu Christine Colonna-Cesari, autoarea cărții Măruca Cantacuzino Enesco, prințesa rebelă, în prezența lui Ioan Pop, profesor universitar, scriitor, membru corespondent al Academiei Române (limba franceza, stand 126)

18:00 : Sesiune de autografe cu Christine Colonna-Cesari (stand 126)

Vineri, 9 decembrie :

10:00: Atelier de jocuri de societate (stand 126)

14:00: Decernarea Premiului Goncourt, alegerea României și a Republicii Moldova, în prezența autoarei și membrei Academiei Goncourt, Camille Laurens, a autorului și traducătorului Cristian Fulaș și a Excelenței Sale, Doamna Laurence Auer – Ambasadoarea Franței în România (scena Mircea Nedelciu)

15:00: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

17:00: Atelier pentru familii: Furohiki, arta ambalării „Zero deșeuri” cu Bénédicte, autoarea cărții Familia (aproape) Zero Deșeuri (stand 126 – în colaborare cu Editura Seneca)

18:00 : Sesiune de autografe FR-RO cu Bénédicte Moret (stand 126 – în colaborare cu Editura Seneca)

Sâmbătă, 10 decembrie :

10:30: Atelier pentru copii: „Creează-ți propria banda desenată eco” cu Bénédicte Moret, autoarea cărții Familia (aproape) Zero Deșeuri (stand 126 – în colaborare cu Editura Seneca)

11:30 : Sesiune de autografe FR-RO cu Bénédicte Moret (stand propriu – în colaborare cu Editura Seneca)

12:30: Atelier VR, 13 ani + (stand 126)

14.00: Poveștile istoriei spuse prin intermediul benzilor desenate, dialog între Philippe Collin, autor de benzi desenate și Dodo Nița (stand 126)

15:00: A pleca sau a rămâne: întrebări în jurul problemei exilului, masă rotundă cu Vasile Ernu, Alexandra Badea și Sonia Devillers, moderată de Eufrozina Băițan (scena Mircea Nedelciu)

16:00: Sesiune de autografe cu Sonia Devillers și Philippe Collin (stand 126)

17:00: Lansarea cărții Fată în limba română cu autoarea Camille Laurens, în prezența traducătoarei, Sînziana Manta și moderată de Ioana Stăncescu (stand 126 – în colaborare cu Editura Univers).

18:00: Sesiune de autografe FR-RO cu Camille Laurens (stand 126 –  în colaborare cu Editura Univers)

Duminică, 11 decembrie :

10:00: Spectacol FR-RO pentru copii realizat de actorul de comedie si pantomimă Alexandru Pribeagu (stand 126)

11:00: Omagiu adus ilustratorului Jean-Jacques Sempé : Spectacol de lectură publică Secretul lui Raul Taburin, cu actorul de comedie si pantomimă Alexandru Pribeagu (stand 126)

13:00: Centenarul Marcel Proust, lansarea volumelor 2 și 3 din opera În căutarea timpului pierdut, în noua traducere a lui Cristian Fulaș; dialog moderat de Alida Mocanu, cu Cristian Fulaș și Florica Courriol, în prezența Directorului Institutului Francez Julien Chiappone-Lucchesi (stand 69 – în colaborare cu Editura Cartier)

14:00: Revista Pif, istoria unei povești de succes, prezentată de Dodo Niță (stand 126)

Puteți descărca programul de aici: