Noaptea cercetătorilor europeni

„Noaptea cercetătorilor” – o invitație la descoperirea lumii extraordinare a științei

Pe 24 septembrie, copiii și adulții deopotrivă sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele: zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității, dar și dezbateri sau conferințe pe teme de interes în cercetare. Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se desfășoară în numeroase orașe din țară într-un mod interactiv, educativ și distractiv. Cele mai mari institute de cercetare și cele mai importante instituții de învățământ superior din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului. 

Noaptea cercetătorilor europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Iași, Timișoara, Cluj, Sibiu, Constanța, Suceava, Galați, Craiova și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante de știință.

Programul activităților de anul acesta include activități uimitoare din domenii diferite ale științei: observații astronomice, spectacole cu roboți, conferințe cu unii dintre cei mai renumiți cercetători români, experimente cu fulgere, azot lichid, levitație, dar și alte fenomene spectaculoase, incursiuni interactive în meseria unui arheolog, a unui astronaut, a unui marinar sau chiar a unui spion. Organizatorii au pregătit și jocuri care simulează realități înconjurătoare, urmate de discuții legate de modul în care cercetarea poate schimba acele realități, precum și experimente care demonstrează amprenta de carbon a activităților casnice. Intrarea este gratuită la toate evenimentele.

Tema Opening Up Science este o celebrare a științei, cea care a facilitat progresul și deschiderea lumii. Dacă anul 2020 poate fi definit prin cuvântul „Lockdown”, anul 2021 este definit prin conceptul „Opening Up”. Niciodată în istoria umanității impactul științei asupra vieții noastre nu a fost mai clar și mai rapid. Mai mult, cercetarea va avea un rol cheie într-o recuperare sustenabilă post-Covid, un proces care va permite societăților să avanseze către un viitor mai curat, mai durabil, neutru din punct de vedere al „amprentei carbonului”. Activitățile Opening Up Science vor fi desfășurate în centre universitatea mari din Iași, Timișoara, Constanța, Craiova și Sibiu.

Opening Up Science este organizat de un consorțiu național din care fac parte Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Politehnică Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Partenerii naționali ai evenimentului Noaptea cercetătorilor #OpeningUpScience sunt: British Council, Ambasada Franței în România,  Institutul Francez din România, EU Direct și Asociația pentru Ecologie și Dezvoltare Durabilă.

Pentru mai multe informații despre eveniment și program:

Timișoara: https://fb.me/e/16CycEQbY
Sibiu: https://fb.me/e/1xUNwVX4m
Iași: https://fb.me/e/1dEzjkopJ
Craiova https://fb.me/e/1g9hycPn2
Constanța: https://fb.me/e/2VUdjFKwK

htttps://noapteacercetatorilor.ro/