Premiul Goncourt – Alegerea României

Premiul Goncourt- Alegerea României 2020

În fiecare an, Institutul francez din România organizează Premiul Goncourt – Alegerea României, în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei din Europa Centrală și de Est, cu Biblioteca Națională a României și cu Academia Goncourt.

Acest proiect, dezvăluind interesul cititorilor români pentru literatura franceză, este rezultatul colaborării interuniversitare din toată țara, întrucât juriul este format din studenți francofoni din șase universități românești (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu , Timișoara).

Aproximativ șaizeci de studenți, îndrumați de profesorii lor, au citit cele 15 titluri din prima selecție a Academiei Goncourt și apoi au deliberat acordând Premiul Goncourt – Alegerea României.


O ceremonie de decernare a premiului prezidată de Ambasadoarea Franţei în România a avut loc în ultima săptămână a lunii octombrie, în prezența câștigătorului anului precedent și a unui președinte de onoare ales dintre marile figuri ale peisajului editorial românesc.

Câștigător al Premiul Goncourt – Alegerea României 2020 este Miguel Bonnefoy pentru romanul său Heritage:

„M-a emoţionat această ştire, în această perioadă dificilă, delicată, apocaliptică. Într-o lume care se ofileşte mi-aţi dat lumină, iubire, bucurie, integritate… şi n-o să uit acest lucru. Sper, când totul se va termina, […] să vin acolo, la Bucureşti, să vă pot lua în braţe, să vă strâng mâna, să vă mulţumesc…”
Miguel Bonnefoy, laureat al Premiului Goncourt – Alegerea României 2020 pentru romanul „Héritage”, cu un mesaj pentru publicul din România.