Reclaiming Post-Industrial Futures

Categorie - apel la candidatură
Pentru a aplica pentru o rezidență, completați formularul până la data de 27 aprilie 2025 (23.59 CET).
Despre program
Apasă aici pentru programul complet în engleză/ Press here for English
Reclaiming Post-Industrial Futures este un program de rezidențe, care explorează siturile abandonate ale patrimoniului industrial din România, privindu-le ca spații potențiale de colaborare și regenerare comunitară. Dezvoltat de EUNIC România, programul reunește opt instituții culturale care își desfășoară activitatea în România, fiecare dintre ele fiind implicată în susținerea unei rezidențe: British Council, Centrul Ceh, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Francez din România, Institutul Cultural Italian, Institutul Cervantes, Institutul Polonez și Fundația9.
EUNIC – European Union National Institutes for Culture – este rețeaua europeană a institutelor și organizațiilor culturale naționale, cu 39 de membri din toate statele membre ale UE și țările asociate.
Programul a fost conceput de acest consorțiu de parteneri europeni, în colaborare cu Ilinca Păun Constantinescu, curatoare.
Contextualizarea moștenirii industriale
Industrializarea a modelat profund majoritatea orașelor românești și s-a regăsit în toate aspectele vieții urbane. După 1989, majoritatea complexelor industriale au fost închise și separate brutal de orașe. Foștii muncitori au fost lăsați în urmă, iar morfologia orașelor a rămas cu goluri care au afectat atât viața socială, cât și pe cea urbană până în prezent.
Fostele instalații industriale formează un nou tip de peisaj cultural – alcătuit din clădiri, oameni și poveștile lor – care este tot mai mult redus la tăcere și ascuns într-un strat invizibil, pregătit să fie în curând înlocuit. Orașele mai mici se confruntă cu o criză existențială și mai profundă, deoarece magnetismul exercitat de marile orașe prospere ne face să uităm, sau să neglijăm, patrimoniul moștenit și calitatea vieții, uneori extraordinare.
Dar, așa cum se întâmplă adesea în istorie, o criză poate fi și o sursă de creativitate. Clădirile neglijate, oamenii care și-au pierdut rolul de altădată în ierarhia socială și spațiile urbane abandonate par să fie toate aspecte negative. Cu toate acestea, solicită o schimbare a narațiunii și redescoperirea valorilor existente, adesea neutilizate, care pot adăuga valoare vieții urbane.
Deși poate nu este evident, aceste orașe sunt uneori surprinzător de bogate, nu numai în ceea ce privește patrimoniul construit și istoria, ci și în ceea ce privește rețelele sociale. În absența preocupărilor de sus în jos (cu puține excepții), inițiativele de jos în sus aruncă o lumină nouă asupra realității existente și lucrează direct cu comunitățile locale care încearcă să își redefinească rolul.
Reclaiming Post-Industrial Futures este un program care lucrează cu diverse foste situri industriale și comunități reprezentative, oferind o perspectivă de ansamblu asupra diversității locale și a naturii uimitoare.
Programul este o invitație la explorarea patrimoniului construit industrial vacant și impresionant, precum și a potențialului acestor cochilii monumentale goale. Spațiile lor spectaculoase și poveștile colective despre muncă și viață rămân puternic conectate, astfel încât această invitație este, în egală măsură, și un îndemn de a ne conecta cu inițiativele și comunitățile locale și de a contribui la viitorul orașului lor.
Pentru artiștii/artistele din Franța
Institutul Francez din România susține o rezidență în parteneriat cu MKBT în Reșița, jud. Caraș-Severin. Reșița este cel mai vechi centru siderurgic din România. Complexul industrial Reşiţa a fost fondat în 3 iulie 1771 şi reprezintă una dintre cele mai vechi unități industriale din Europa.
Rezidența se desfășoară între 22 iulie și 4 august și se adresează artiștilor/artistelor care activează pe scena franceză și care lucrează cu:
- fotografie
- video
- sunet
- artă stradală
- instalații
În formular (link), vă rugăm să bifați rezidența corespunzătoare: FRANCE: MKBT: Make Better / Reșița Blast Furnace, Reșița (22 July – 04 August 2025)
Detalii despre apelul deschis
- • Cine poate aplica: artiști interdisciplinari, istorici ai arhitecturii, arhitecți/peisagiști, antropologi, organizatori comunitari
- • Eligibilitate: cetățeni sau rezidenți permanenți din Republica Cehă, Italia, Marea Britanie, Franța, Țările de Jos, Polonia, Spania și România
- • Perioada rezidențelor: două (2) săptămâni, în intervale diferite între iulie -august 2025
- • Locația rezidențelor: orașe post-industriale din România
- • Termen limită pentru înscriere: duminică, 27 aprilie 2025 (23:59 CET)
Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe Ioana Alexandru la ioana.alexandru@institutfrancais.ro.
