Simpozion: Picassoest. Uses and Abuses of Picasso in Eastern Europe 1945-1989

5 ianuarie 2024, 10:00 – 18:00 @ Biblioteca Academiei Române – amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu

Intrarea este liberă

Simpozionul „Picassoest. Uses and Abuses of Picasso in Eastern Europe 1945-1989” este parte a seriei de evenimente legate de expoziția Efectul Picasso, derulată la MARe/Muzeul de Artă Recentă, între 28 septembrie 2023 și 22 ianuarie 2024.

Timp de o zi, prin conferințele derulate pe parcursul simpozionului Picassoest și printr-o key-note lecture a profesorului Uwe Fleckner (Universitatea din Hamburg) – „Education for a democratic gaze. Pablo Picasso’s Munich exhibition from 1955″, opera, figura, psihologia, atitudinea publică și impactul estetic, ideologic și politic al operei lui Pablo Picasso vor constitui o veritabilă lentilă reflexivă prin care participanții se vor apropia de o perioadă istorică nevralgică – epoca postbelică.

Un veritabil tur de forță de filosofia istoriei, simpozionul Picassoest va explora tentațiile, practicile și teoriile esteticii totalitare, la fel ca și complexitatea instrumentalizării operei picassiene într-o pedagogie globală a libertății, din perspectiva societăților democratice. Împreună, contribuțiile vor contura un univers de dezbatere asupra unei teme de intensă actualitate: relațiile mereu ambivalente dintre libertatea de expresie și propagandă, dintre eliberare și manipulare, dintre viziunea estetică și discursul autoritarist.

Concept: Erwin Kessler
Organizatori: MARe/Muzeul de Artă Recentă și Institutul de Filosofie și Psihologie al Academiei Române „Constantin Rădulescu Motru”, în parteneriat cu Institut Francais, Goethe Institut, Centrul Ceh și Institutul Polonez din București.