SOME AIR: Spațiu de joc creativ la IFRo

Cei trei câștigători ai mențiunilor onorifice din cadrul SoMe Festival 2023 – festivalul de film în realitate augmentată organizat de Asociația Culturală Marginal – au sosit la București și se vor întâlni cu publicul în cadrul unui eveniment inedit vineri, 12 aprilie, de la ora 18:00, la Institutul Francez din București.

Câștigătorii, care vor fi prezenți în luna aprilie la București, sunt Dasha Ilina (Franța), realizatoarea filmului Let me fix you, Stathis Roukas (Germania), realizatorul filmului Selective Mutism și Collettivo GMRGP (Italia), duo-ul care a realizat filmul POLE A.

Dasha Ilina este o artistă de origine rusă, stabilită la Paris. Prin abordări low-tech și DIY, lucrările ei explorează noțiuni legate de grijă, intimitate în era digitală și tendința actuală de a apela la tehnologie pentru răspunsuri.

Stathis Roukas este un artist interdisciplinar de origine greacă, care trăiește și lucrează la Berlin. Stathis folosește o gamă largă de medii precum fotografie, video, instalație, limbaj, performance. Abordarea sa conceptuală este centrată pe corp/condiție umană și pe expansiune emoțională în mediul social.

GESTIONE MOTRICE ROMANA GIOIE E PIACERI (collettivo GMRGP) este un duo artistic italian, din Roma, fondat de Gaia Maria Rampello și Giorgia Papucci. Lucrează cu instalații și performance multimedia.

Pe parcursul lunii, cei patru artiști vor interacționa cu scena culturală și cu publicul local, pentru a-și dezvolta practicile artistice și pentru a stabili noi conexiuni cu România. Rezidențele lor în București vor debuta cu o întâlnire cu publicul pe data de 12 aprilie, în care cei interesați vor avea ocazia să îi cunoască și să afle mai multe despre proiectele acestora.

Și pentru că nici SoMe Festival nu a fost un festival de film obișnuit, întâlnirea de la Institutul Francez nu va fi un artist talk ca oricare altul. Artiștii invitați au pregătit o serie de interacțiuni surpriză, care să implice activ participanții și să faciliteze o imersiune creativă în procesele lor artistice. Organizat sub titlul SOME AIR (*Artiști în rezidență), evenimentul invită publicul la o participare ludică, în jurul conceptului Aire de jeux créative/ Kreativer Spielraum/ Area giochi creativi/ Spațiu de joc creativ

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face în ordinea sosirii participanților.

Organizatori: Asociația Culturală Marginal, Institutul Francez din România, Goethe-Institut România, Institutul Italian de Cultură din București și Panasonic România.