Fernanda Areias și Eliane Umuhire

Perioada de rezidență: 9 – 29 aprilie

Fernanda Areias

Fernanda Areias este regizoare, a urmat cursurile Universității Federale din Rio de Janeiro și a făcut sudii post-doctorale la École Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre (ENSATT) din Lyon în 2019. Conferențiar la Universitatea Federală din Maranhão (Brazilia), a creat programul masteral de Artele spectacolului, unde este tutorele a 5 masterate, dintre care trei sunt axate pe metodologie și cercetare artistică. În prezent este cercetătoare invitată la LABORATOIRE SCÈNES FRANCOPHONES ET ÉCRITURES DE L’ALTÉRITÉ (SEFEA) în cadrul Université Sorbonne Nouvelle. Din 2021, lucrează ca regizoare la Compania Rascunho (Brazilia). Creațiile sale propun o practică teatrală angajată ce abordează teme ca genul, vulnerabilitatea socială și drepturile omului. Practică un tip de teatru epic, al intimității: textele, imaginile, cuvintele, muzica, documentele, corporalitatea ieșită din comun și mărturiile sunt unelte pentru a reinventa teatralitatea. Fernanda locuiește la Lyon, unde conduce Compania Corps Indociles.

Eliane Humuhire

Eliane Umuhire este actriță ruandeză cu peste 10 ani de experiență în teatru și cinema, unde interpretează cu deosebită plăcere roluri care explorează complexitatea naturii umane. Și-a început cariera jucând în spectacolele a două mari companii de teatru în Kigali, Ruanda: compania Mashirika Performing Arts și Ishyo Arts Centre alături de care a co-creat piese de teatru și a participat la numeroase festivaluri și evenimente naționale în Ruanda și în lume. În prezent joacă în spectacolele „Planet Kigali”, produs de compania Political Bodies din Hamburg, „Ejo n’ejo bundi” alături de compania franceză Uz et Coutumes și „Les enfants d’amazi”, spectacolul companiei belgiene de teatru pentru publicul tânăr Théâtre du Papyrus. Printre următoarele proiecte cinematografice se numără intepretarea personajului principal din drama hollywoodiană independentă „Trees of Peace” de Alanna Brown și cel de-al doilea rol principal într-un film SF de Saul William, „Neptune Frost”. În octombrie 2020 a fost membră în juriul Festivalului Intenațional de Film de la Chicago, ediția a 56-a.

Solas

„Solas” este un spectacol interdisciplinar în curs de dezvoltare produs de compania Corps Indocile. A fi singură, femeie și migrantă sunt componentele unei ecuații sociale deja puse sub lupă de sociologia contemporană, dar care este sub-reprezentată în artele spectacolului. Creația spectacolului se bazează pe patru interviuri cu femei de diferite naționalități: japoneză, columbiană, tunisiană și română. Parcursul intim trăit de fiecare dintre aceste femei va fi jucat pe scenă. Fiecare poveste va fi spusă, transformată în dans sau reprezentată prin teatru de obiecte pentru a metamorfoza narațiunea în forme performative multiple. Spectacolul va exprima cu empatie un traseu care le dezvăluie identitățile, ambițiile, speranțele, dorințele și lucrurile pe care le-au lăsat în urmă.