LabelFrancÉducation, marcă a excelenței în educație acordată liceelor bilingve francofone, a împlinit 10 ani

Aceasta este acordată de către Ministerul francez al Europei și Afacerilor externe (MEAE), prin Agence pour l’enseignement français à l’étranger (AEFE), filierelor bilingve francofone din afara Franței. Cu 21 din cele 25 de licee bilingve francophone, România ocupă prima poziție în Europa, cu cea mai mare rețea de licee care dețin această acreditare.

Anul acesta, între 6 și 7 octombrie, eleve și elevi din 28 de licee care dețin LabelFrancÉducation, din 13 țări europene, s-au reunit la Varna, în Bulgaria, în cadrul primei ediții a Forumului Génération LabelFrancEducation. Lor li s-au alăturat profesori de limba franceză, responsabili ai cooperării educative din cadrul Ambasadelor Franței și al Institutelor franceze din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Polonia, Cehia, România, Serbia, Slovacia.

România a fost reprezentată la acest eveniment de către o echipă remarcabilă :

Radu ALDEA, elev al Colegiului naţional Școala centrală din București,

Denisa-Ioana CRIȘAN, elevă a Colegiului naţional Mihai Eminescu din Baia Mare, 

Luca-Antonio DODIȚĂ, elev al Colegiului naţional Dr. Ioan Meșotă din Brașov,

Alexia-Maria DUMITRU, elevă a Colegiului naţional Mircea cel Bătrân din Constanța,

Raisa VLAD, responsabilă a filierei bilingve francofone a Colegiului naţional Școala centrală din București,

Michaël KORICHE, atașat de cooperare educativă la Institutului Francez din România.

Principalele obiective ale Forumului au fost :

  • să aducă împreună tinerii în aceasta perioadă post-pandemică și să stimuleze reluarea mobilităților, ca prioritate a Ministerului francez al Europei și Afacerilor externe ;
  • să propună teme de dezbatere actuale, precum dezvoltarea durabilă, educația pentru comunicare și mass-media și utilizarea limbii franceze în viitorul lor profesional ;
  • să creeze o rețea a elevilor din liceele bilingve francofone, care să continue dialogul și după încheierea Forumului.

Evenimentul a fost organizat de către Institut français de Bulgarie, cu sprijinul Ministère français de l’Europe et des Affaires étrangères, al Institut français și al Agence pour l’enseignement français à l’étranger (AEFE), în parteneriat cu France Education international (FEI) și Centre pour l’éducation aux médias et à l’information (CLEMI). 

Mai multe detalii despre condițiile de obținere a LabelFrancÉducation puteți consulta aici