Projet Dacia 77. L’art dans la rue

Vol. I : Lost.Optics

Vă invităm la o plimbare pe Bulevardul Dacia până pe 1 iunie pentru a admira intervenția lui Lost.Optics, comisionată de Institutul Francez din România și curatoriată de Elvira Lupșa.

Institutul Francez din România la București transformă gardul clădirii emblematice de pe Dacia 77 în spațiu expozițional.

Projet Dacia 77 cuprinde o serie de lucrări curajoase de artă urbană care se infiltrează în peisajul bulevardului și deschid subiecte de discuție plecând de la imaginea și proiectele institutului.

Primul volum al seriei îl prezintă pe artistul Lost.Optics cu o intervenție site-specific; un omagiu adus arhitecturii edificiului construit la începutul secolului, de arhitectul Oscar Maugsch, care găzduiește Institutul din 1936.

Fascinația pentru formele geometrice și relația dintre ele marchează stilul lui Lost.Optics și l-au propulsat ca artist reprezentativ al mișcării de street art din România. Lucrările sale bazate pe experiment și explorare urbană revendică surprinzător suprafețele din orașe ca București, Sibiu, Deva, Timișoara, Viena sau Bordeaux.

Lost.Optics a ales să exploreze în primul rând atriumul – spațiul somptuos, care primește vizitatorii și care reprezintă eclectismul stilistic al întregii arhitecturi, compusă din elemente neoromâneşti, Art Nouveau și Jugendstil.

Lost.Optics se îndepărtează ferm de tendințele figurative și narative ale generației sale. Acesta optează antitetic pentru o abordare abstractă ce caută esențialul prin cercetări formale, cromatice și ritmice.

Lost.Optics face adeseori referință iconografiei digitale în compozițiile sale, întocmai și în acest peisaj geometric se regăsesc elementele art nouveau ale luminatorului, a cărui complexitate a fost „pixelizată”. Ornamentalul grandios devine astfel sintetizat, într-un dialog care pare imposibil și pe care numai un artist pasionat în egală măsură de matematică și de filosofie îl poate iniția.

Elvira Lupșa| @unicat.co