Programul de rezidențe – Concurs de proiecte 2023
CONDIȚII DE PARTICIPARE ȘI REGULAMENT
În 2021, Institutul Francez din România la București (IFRo) a lansat un program de rezidențe prin inaugurarea Rezidenței de buzunar. Adiacentă cinematografului Elvire Popesco, Rezidența de buzunar este un apartament folosit de artiști pentru cercetare și de scriere a proiectelor artistice.
Doi ani mai târziu, IFRo dezvoltă o a doua componentă a programului – Rezidența itinerantă. Mai bine adaptată la nevoile specifice ale artiștilor, Rezidența itinerantă este concepută pentru a facilita colectarea de materiale creative, memoriale și intelectuale pe teritoriul României. Bazându-se pe rețeaua de parteneriate a IFRo în afara Bucureștiului, detaliile rezidențelor vor fi stabilite prin consultare cu participanții, în spații de rezidență deja identificate sau care urmează să fie descoperite.
Tipuri de rezidențe
IFRo oferă 6 modalități diferite de participare la programul de rezidențe:
Rezidență de buzunar (în București)
➢ Rezidența de buzunar solo : un candidat francez sau străin care locuiește în Franța de cel puțin 5 ani prezintă un proiect de cercetare/scriere
➢ Rezidența de buzunar în binom: doi candidați francezi sau străini care locuiesc în Franța de cel puțin 5 ani prezintă un proiect comun de cercetare/scriere
➢ Rezidența de buzunar duo : un candidat francez sau străin rezident în Franța de cel puțin 5 ani prezintă un proiect comun de cercetare/scriere în colaborare cu un candidat român rezident în România
Rezidență itinerantă
➢ Rezidență itinerantă solo: un candidat francez sau străin care locuiește în Franța de cel puțin 5 ani prezintă un proiect artistic / de cercetare.
➢ Rezidență itinerantă în binom: doi candidați francezi sau străini care locuiesc în Franța de cel puțin 5 ani prezintă un proiect artistic / de cercetare comun
➢ Rezidență itinerantă în duo: un candidat francez sau străin cu reședința în Franța de cel puțin 5 ani prezintă un proiect artistic / de cercetare comun în colaborare cu un candidat român cu reședința în România.
Condiții de eligibilitate
Toți/toate artiștii/artistele și scriitorii/scriitoarele din toate disciplinele – literatură, muzică, cinematografie, dramaturgie, digital, arhitectură, arte vizuale, design, fotografie … – care doresc să înceapă sau să dezvolte un proiect de scriere (Rezidență de buzunar) sau un proiect de cercetare și creație artistică (Rezidență exploratorie).
- să fie un artist.ă sau scriitor.oare de naționalitate română sau franceză, sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, care locuiește în România sau în Franța de mai mult de 5 ani;
- să dezvolte un proiect cu legătură cu România;
- să aibă o viață profesională activă în domeniu;
- să nu desfășoare nicio activitate profesională pe întreaga perioadă de ședere în rezidență.
Se așteaptă ca rezidenții/rezidentele să stabilească relații de lucru cu profesioniști din comunitățile academice, artistice și culturale din România. Pentru aceasta, ei se pot baza pe echipa Institutului, repartizată în cele 4 antene (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara), și pe echipa celor 5 Alianțe Franceze (Brașov, Constanța, Pitești, Ploiești, Suceava).
NB:
- Condițiile de găzduire permit maximum două persoane per proiect.
- Acest sprijin nu este un ajutor pentru producție.
- Proiectele al căror unic scop este diseminarea nu sunt eligibile.
- Un proiect care nu a fost acceptat poate fi prezentat a doua oară, dar nu în aceeași formă.
- Nu există o limită de vârstă.
Datele și durata rezidențelor
Rezidențele vor avea loc de la începutul lunii aprilie 2023.
Durata este cuprinsă între 3 și 8 săptămâni, în funcție de proiect, fără divizare și fără întreruperea rezidenței.
Candidații își pot exprima preferințele în ceea ce privește perioada de rezidență; cu toate acestea, comitetul de selecție își rezervă dreptul de a adapta perioada și durata la calendarul programului.
În cazul unui proiect multidisciplinar, candidații sunt invitați să se înscrie în cadrul disciplinei pentru care sunt recunoscuți din punct de vedere profesional:
- Cinema (animație / documentar / film de lung metraj / scurt metraj)
- Cărți (benzi desenate, literatură / literatură pentru copii)
- Muzică clasică / muzică contemporană / muzică modernă / jazz
- Dramaturgie
- Digital (jocuri video, new media)
- Arte vizuale (pictură, sculptură, instalații, arte textile etc.)
- Fotografie
- Arhitectură
- Design
Criterii de selecție
Trecutul profesional al solicitanților
- Calitatea artistică și culturală a proiectului
- Coerența proiectului cu obiectivele IFRo (promovarea francofoniei, valorificarea creației francofone, susținerea industriilor culturale și creative etc.).
- Coerența proiectului cu situația contemporană din România.
Beneficiile rezidenței
Condiții financiare
Rezidența de buzunar
O indemnizație săptămânală fixă este acordată rezidenților la sfârșitul perioadei de rezidență :
➢ Solo: rezidentul.a primește o alocație fixă de 250 de euro/săptămână (35,71 de euro/zi).
➢ Binom sau duo: cei doi rezidenți/cele două rezidente primesc fiecare o alocație fixă de 250 de euro/săptămână (35,71 de euro/zi).
Rezidența itinerantă
La sfârșitul perioadei de rezidență, artiștii/artistele primesc o indemnizație săptămânală fixă. Suma va fi calculată în funcție de nevoile specifice convenite cu fiecare rezident.
Transport
Institutul Francez din România va plăti transportul dus-întors Franța-România (avion și tren) în limita a 300 de euro de persoană pentru Franța metropolitană și a 1500 de euro pentru teritoriile de peste mări.
Institutul Francez din România rambursează transportul intern în România, dacă este necesar (pentru rezidența itinerantă și pentru viitorii rezidenți care nu locuiesc în București).
În cazul în care călătoria spre București se face cu trenul, suma rambursată de IFRo pentru cheltuielile de transport poate fi mai mare.
Procesul și calendarul de selecție
- Comisia de selecție va desemna candidații. Deciziile acesteia nu pot fi contestate.
- Candidații selectați vor fi anunțați personal după încheierea procesului de selecție.
- Rezultatele selecției vor fi publicate pe site-ul Institutului Francez din România.
Sfârșitul perioadei pentru depunerea candidaturilor | 5 martie 2023 (24:00, ora României) |
Anunțarea rezultatelor | 24 martie |
Perioada posibilă a rezidenței | aprilie – decembrie 2023 |
Depunerea cererii
Dosarul de candidatură trebuie trimis la adresa de e-mail: ioana.alexandru@institutfrancais.ro. (Vă rugăm să menționați „Rezidența de buzunar” sau „Rezidența itinerantă” în subiectul e-mailului).
Depunerea a două sau mai multe cereri nu este permisă și va duce la anularea de facto a tuturor cererilor depuse de același solicitant.
Formularul de candidatură trebuie completat online.
Constituirea dosarului de candidatură
Fiecare dosar de cerere trebuie să conțină următoarele informații
- Formularul de candidatură completat online (click aici);
- Un dosar artistic / portofoliu: site sau document în format .doc/.docx sau .pdf;
- O descriere detaliată a proiectului (maximum 5 pagini) în care să se precizeze motivele cererii, natura și obiectivul proiectului, corelația cu locul și durata șederii.
Vor fi luate în considerare numai dosarele complete care îndeplinesc cerințele regulamentului și respectă data limită.
Odată ce dosarul a fost trimis, solicitantului i se trimite o confirmare de primire prin e-mail.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să o contactați pe Ioana ALEXANDRU, manager de proiect: ioana.alexandru@institutfrancais.ro – tel: + 40 752 300 985