Projet Dacia 77. L’art dans la rue |Vol. II

Vol. II : Robert OBERT
1 -30 iunie

Institutul Francez din România la București transformă gardul clădirii emblematice de pe Dacia 77 în spațiu expozițional. Projet Dacia 77 este o serie de lucrări curajoase de artă urbană care se infiltrează în peisajul bulevardului și deschid subiecte de discuție plecând de la imaginea și proiectele institutului.

Al doilea volum al seriei îl prezintă pe artistul Robert OBERT cu o intervenție in situ inspirată de personalități ale culturii franceze.

Robert OBERT este un artist a cărei activitate se împarte între murale, street art și lucrări de atelier. Intervenții stradale semnate de OBERT pot fi văzute la Londra, Berlin, Amsterdam, Florența sau Sofia și în zeci de orașe din România. Lucrările lui sunt adeseori de dimensiuni mari deși, compozițional, el rămâne inspirat de formatul benzilor desenate. A devenit cunoscut ca autor de benzi desenate după lansarea romanului grafic Profeția Urbană.

Viziunea lui OBERT asupra lumii este profund influențată de preocupările sale legate de noțiuni de psihanaliză și de concepte precum identitatea, apartenența socială, subconștientul. El construiește, cu fiecare lucrare, o insulă în propriul univers distopic.

Întâlniri imaginare și anacronice între gânditori francezi și personajul artistului dau naștere unui dialog absurd care invită la o reflecție neobișnuită despre sens. În contextul masei covârșitoare de discuții online, esențialul se pierde și punctul de vedere al fiecăruia pare sa aibă aceeași valoare. Acest BD ilustrează gânduri universale, cathartice și cu valoare estetică intrinsecă. Contrastul creat între formalismul intens, aproape violent, al personajelor și frumusețea cuvintelor exprimate, conferă o intensitate lucrării, care ne invită să ne oprim pentru un moment, în contemplație.

Vă invităm la o plimbare pe Bulevardul Dacia pentru a admira intervenția lui Robert OBERT, comisionată de Institutul Francez din România și curatoriată de Elvira Lupșa.

Elvira Lupșa | @unicat.co