Sabina Suru, un artist român rezident la Cité internationale des arts
Ateliers ouverts : Pratiques ralenties este o întâlnire săptămânală, care presupune un tur al atelierelor artiștilor din programul de rezidență. Se află în inima Cité internationale des arts, un loc în care trăiesc, lucrează și cercetează artiști din întreaga lume, din toate disciplinele și din toate generațiile.
În acest context, în prezent, artista română Sabina Suru face parte din programul de rezidență de la Paris, în cadrul Cité Internationale des arts, grație IF Paris.
Despre opera sa, artista povestește:
„Plecând de la principiul explorării unor noi relații posibile cu tehnologiile, respectiv o ecologie a tehnologiei, așa cum teoretizează James Bridle în Ways of Being (2022), Places of care, proiectul meu de cercetare și producția artistică colaborativă pentru anul următor (din care face parte Entropist, propunerea mea de rezidențiat la Cité Internationale des arts,) implică cercetarea paradigmelor actuale legate de relația și interacțiunile cu tehnologia, într-o lume mai mult decât umană (more-than-human world).
Potrivit lui Bridle, majoritatea disciplinelor dezvoltă la un moment dat un sistem ecologic (unul de interdependență funcțională și evolutivă cu alte discipline). Tehnologia, bazată pe un ritm prea rapid de dezvoltare și pe o populație din ce în ce mai atentă la tehnologie ca sursă de răspunsuri, nu a dezvoltat încă o ecologie naturală și, implicit, rămâne blocată într-o bulă funcțională și consumeristă.
Scopul meu este să explorez abordări speculative ale obiectelor tehnologice și computerelor, marea majoritate dintre acestea fiind construite pe baza modelului uman de percepție și navigare în lume.
În perioada rezidențiatului, voi dezvolta cercetări teoretice, respectiv înregistrări și schimburi cu profesioniști din diverse domenii de expertiză (cercetare și producție new media / artă și știință / media digitală / tehnologie, conservarea new media și etică digitală, programare și științe sociale, cu scopul dezvoltării unei ecologii a tehnologiei) pentru a explora noi direcții de cercetare pentru mecanismele de evitare a abandonului tehnologic (dincolo de upcycling sau de reciclare), explorând noi tipologii de interacțiune și relații cu/prin tehnologie, respectiv căutând o posibilă paradigmă de mentenanță pentru tehnologie.”
Pe 6 martie, Sabina va participa la Atelier Ouvert / Cité Internationale des arts – atelier 8207 – unde își va prezenta tema de cercetare, iar pe 20 martie, la SaintEx (Reims), în cadrul evenimentului nuitnumérique, unde va ține un seminar urmat de discuții libere cu publicul despre relația omului cu tehnologia și despre tipurile de intrumentare tehnologică relevante pentru un demers de repurposing și chestionare a identităților posibile ale obiectelor tehnologice, dincolo de cele utilitare.