Sésame, experiență fotografică
15/09 – 1/10/2022
Curtea și Atriumul Institutului Francez la București
Marți, miercuri și vineri: 10.00 – 18.00
Joi: 11.00 – 19.00
Sâmbătă: 10.00 – 14.00
Comunitatea romă din Sătmărel, cartier al municipiului Satu Mare, este cea mai mare comunitate vulnerabilă din localitate. În această zonă urbană marginalizată locuiesc astăzi peste 420 de persoane.
Sésame, proiect multi-anual creat de Asociația STEA în parteneriat cu Dialogues en photographie, este un atelier pe parcursul căruia copiii din Sătmărel, ghidați de fotografa Lucie Moraillon, experimentează lumea lor prin lentilele aparatelor de fotografiat. Sésame este în același timp un proces care le dă ocazia să își spună poveștile, să câștige încredere în sine, să fie văzuți și puși în valoare.
Asociația STEA este un ONG din Satu Mare care acționează pentru o lume în care fiecare copil poate ajunge un adult împlinit, indiferent de mediul din care provine. Scopul său este de a permite copiilor vulnerabili să devină autonomi și să se integreze în societate. Având parteneri francezi încă de la înființarea acesteia în 2004, Asociația STEA a beneficiat de o susținere financiară din partea Ambasadei Franței pentru acțiunile sale în vederea protejării copiilor din România.
Expoziția prezintă lucrările realizate în cadrul atelierelor Sésame din 2018, 2020 și 2022 și face parte din „Afirmarea prin artă: o călătorie culturală pentru minoritatea romă” – proiect implementat de Institutul Francez din România și Goethe-Institut, cu susținerea financiară a Fondului cultural franco-german.
Un proiect de : Asociația STEA și Dialogues en Photographie
Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Fondul cultural franco-german, Goethe Institut, Grenoble Isère Roumanie, Solidarité Enfance Roumanie, Grand Lyon