ÎN CURÂND, VIOLETELE VOR ÎNFLORI DE-A LUNGUL ZIDULUI PRĂBUȘIT

Rebecca Topakian
fotografie
12 aprilie – 22 mai 2024
curator: François Cheval

Vineri, 12 aprilie, începând cu ora 19:00, Borderline Art Space găzduiește expoziția „În curând, violetele vor înflori de-a lungul zidului prăbușit” a artistei franceze Rebecca Topakian. Curatoriată de François Cheval, expoziția poate fi vizitată până în data de 22 mai 2024. Vernisajul va fi precedat de o prezentare intitulată „Photographing the Absence: Memory of the Armenian Orphanage in Strunga”, pe care artista o va susține, la invitația Muzeului Național al Literaturii din Iași, la Studio J din Casa Pogor, de la ora 18:00.

Argument curatorial:

Pe urmele… Ce fotograf nu a avut la un moment dat în cariera sa o privire retrospectivă asupra unui anumit obiect, de aproape, prea aproape? Pericolul de a privi înapoi este unul pe care Lot l-a cunoscut pe pielea lui, acea nostalgie, acel sentiment de irelevanță care te poate transforma într-o statuie de sare. Rebecca Topakian, cercetând cu răbdare fragmente din istoria orfelinatului armean din Strunga, caută cu siguranță să-și consolideze identitatea, dar vrea și să se abandoneze șansei unor noi perspective.

Fragmentele de arhitectură atestă o prezență, mărturiile o susțin. Aceste fragmente, prinse de natură, sunt hrănite de sufletele rătăcitoare ale acestor orfani. Acest mare Întreg regenerează trecerea copiilor pentru a-i înscrie în istoria sa. Ei au fost aici, ei sunt încă aici! Nu ca fantome, ci ca hrană pentru cei vii.

Rebecca Topakian a avut de ales între două atitudini: una care minimalizează totul, pentru a-și alunga demonii, sau una care estetizează. Nu este atât de ușor să o faci bine. Pentru că nu trebuie să exagerăm nici cu banalul, nici cu frumosul.

De la tristețea genocidului până la rutele de emigrare care duc la Strunga, călătoria este lungă și, desigur, riscantă. E greu să nu te rătăcești, pentru că ce rămâne de văzut decât pietricelele albe pe care istoria le-a lăsat în urmă.

Rebecca Topakian a avut pur și simplu grijă să pună cap la cap câteva imagini, aparent din senin, culese la întâmplare.

Rebecca Topakian a absolvit École Nationale Supérieure de la Photographie din Arles în 2015. Cu o pregătire în filosofie și geografie, în lucrările sale ea chestionează noțiunile de identitate, articulată în relația dintre poezie, intimitate și politică. Lucrările ei au făcut parte din expoziții naționale și internaționale. A fost preselectată pentru FOAM Talent 2019 și a fost laureată a comisiei naționale „Regards du Grand Paris 2020”. În 2021, a fost laureată a bursei Fondation des Artistes și a bursei CNAP pentru fotografie documentară, a premiului Blow Up Press Award, a Bourse Transverse pentru un duo de fotograf și artist plastic. În 2022, a fost laureată a premiului Fénéon și a comisiei naționale de fotografie de la BNF. În 2023, a primit premiul ADIAF Emergence. Prima ei carte Infra- a fost selectată pentru premiul pentru carte de autor al les Rencontres d’Arles. Cartea ei Dame Gulizar And Other Love Stories (Blow Up Press) va fi publicată în iulie 2024.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Comunitatea inactivă”, co-finanțat de AFCN. Partener: Institutul Francez din Iași. Sponsor: Strunga Winery. Parteneri media: TVR Iași, Radio România Cultural, Ziarul de Iași, Modernism.ro.

Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.