Concurs de compoziție, omagiu lui George Enescu

Premiul Institutului Francez din România și Château Pape-Clément

Institutul Francez din România și violonistul francez Nicolas Dautricourt lansează un concurs de compoziție, un omagiu adus operei lui George Enescu la 140 de ani de la nașterea sa.

Concursul este destinat compozitoarelor/compozitorilor de naționalitate română, cu vârsta până în 35 de ani, care au reședința în România.

Opera va trebui să dureze între 6 și 8 minute, să fie într-o singură bucată și să fie compusă  pentru un octet de coarde (4 viori, 2 viole, 2 violoncele).

Autorul are libertatea de a alege titlul compozitiei, dar trebuie să poarte mențiunea „omagiu lui George Enescu” în subtitlu.

La alegerea compozitorului, opera va trebui să includă fie elemente caracteristice limbajului muzical al lui George Enescu, fie mai precis al octetului său Op.7, în așa fel încât omagiul care i-a fost adus prin opera compusă să apară în mod clar și indiscutabil.

Comitetul de selecție va fi prezidat de compozitorul și profesorul Dan Dediu.

Lucrarea selectată de către juriu va fi interpretată pe 25 septembrie 2021 la București, în cadrul concertului intitulat „Proiectul Enescu” susținut de Nicolas Dautricourt în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Premii

Bursă culturală în Franța cu o durată de o lună (biletul de avion, sejurul) în 2021 sau 2022, oferită de Institutul francez din România.

„Premiul Château Pape-Clément” în valoare de 1.500 EUR oferit de domnul Bernard Magrez.

Parteneri

Festivalul Internațional George Enescu
Universitatea Națională de Muzică din București
RFI România
Cu susținere din partea Château Pape Clément

Noul calendar al concursului este următorul: 

  • compoziția propusă 
  • manuscrisul corespunzător unui fragment din operă, a cărui durată de execuție va trebui să fie de aproximativ 2 minute 
  • o declarație de onoare scrisă de mână, conform căreia lucrarea a fost într-adevăr compusă de candidatul în cauză și semnată de acesta 
  • Luni, 26 iulie 2021: anunțarea câștigătorului pe site-ul Institutului Francez din România. 

« Nous sommes heureux d’annoncer que le choix du jury pour désigner le vainqueur du concours de composition de l’Institut Français de Roumanie et du Château Pape-Clément, s’est porté sur George-Ioan Pais pour son œuvre Mémoire déformée.

Nous remercions du fond du cœur l’ensemble des candidats pour la qualité des extraits qu’ils nous ont fait parvenir, leur investissement ainsi que le dévouement qu’ils ont montré à l’occasion de ce concours n’illustre rien d’autre que leur attachement a porter haut la personnalité et la figure de George Enescu, ce qui est et restera la marque de cette première édition. »

Nicolas Dautricourt

  • Înainte de 20 august 2021: Institutul Francez din România va primi din partea câștigătorului versiunea definitivă a compoziției: conductor score și părțile separate.