Ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu

Ediția a 25-a a Festivalului Internațional George Enescu, va avea loc între 28 august și 26 septembrie 2021. Ediția din 2021 a Festivalului este jubiliară, fiind a 25-a de la înființare, în 1958, și celebrând 140 de ani de la nașterea marelui compozitor.

Institutul Francez din Romania este partener de lungă durată al festivalului, în 2019, fiind organizată o secțiune Festival Enescu hors les murs.

Aceasta editie este cea de mai lungă durată din istoria Festivalului – 4 săptămâni.  3500 de artiști români și străini vin la Festival. Evenimentele se desfășoară în București și mai multe orașe din țară: Sibiu, Timișoara, Cluj, Iași, Pitești, Ploiesti, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Constanța, Satu Mare, Păulești. În paralel cu cele patru serii principale de concerte, multe instituții muzicale bucureștene se alătură Festivalului cu evenimente incluse în seria Bucureștiul creativ: Muzeul Național George Enescu, Muzeul Național Cotroceni, Opera Națională București, Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian. 

Prezență franceză importantă, dintre care amintim:

·         RENAUD CAPUÇON
·         DANEL QUARTET
·         LISE DE LA SALLE
·         NICOLAS TESTÉ
·         GAUTIER CAPUÇON
·         ENSEMBLE L’ARPEGGIATA
·         PHILIPPE JAROUSSKY
·         JÉRÉMIE RHORER
·         ORCHESTRE NATIONAL DE FRANCE
· CRISTIAN MACELARU  
·         LES DISSONANCES
·         DAVID GRIMAL 
·         KHATIA BUNIATISHVILI (French-Georgian)
·         NICOLAS DAUTRICOURT
·         OPÉRA DE MARSEILLE
·         JEAN YVES THIBAUDET
·         LES ARTS FLORISSANTS
·         WILLIAM CHRISTIE conductor (American-French)

Violonistul francez Nicolas Dautricourt, cunoscut deja ca ambasador pasionat al muzicii lui Enescu, a pregătit un eveniment special dedicat aniversării marelui compozitor: The Enescu Project, pe 25 septembrie, la Ateneul Român.

Concertele vor fi transmise online si pe site-ul festivalului.

„Punând, lucrurile în perspectivă, ediția aceasta este o sărbătoare și pentru că reușim să avem o diversitate atât de mare de lucrări enesciene interpretate de artiști români și străini. Faptul că artiștii străini sunt tot mai dornici să-l interpreteze pe Enescu, că nu mai stăm doar în zona Rapsodiilor, este dovada că Festivalul Enescu își îndeplinește misiunea de a promova muzica lui Enescu în lume.”

Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu

„Educația mea muzicală începe prin intermediul tatălui meu, Vladimir Nemțanu, care a fost format integral în România, într-o cultură foarte bogată și foarte apropiată de Franța. Înconjurată de țări slave, România e o țară latină, dar care are o cultură specifică, fie că vorbim despre muzică, despre pictură sau literatură… Mi-e greu să o descriu în cuvinte, dar vorbesc despre o finețe aparte, despre această deschidere spre lume, în general, și mă bucură sincer să găsesc în mine aceste rădăcini românești transmise genetic, pe care le simt din plin în ființa mea, dar și prin educație.”

Sarah Nemțanu, violonistă și concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței

Mai multe informații pe site-ul festivalului
www.festivalenescu.ro.