Care sunt procedurile de înscriere în învăţământul superior francez?

Sistemul de înscriere în instituțiile de învățământ superior din Franța este foarte diversificat și se recomandă să accesați direct site-ul web al instituțiilor alese pentru a afla procedura care se aplică în cazul vostru.

Cetăţeni români

Elevii români care doresc să se înscrie în primul an de licență în Franța pot face acest lucru online pe platforma Parcoursup în perioada ianuarie-martie a fiecărui an. Acest sistem de candidatură online în primul an de învățământ superior îi privește pe titularii bacalaureatului francez, dar și pe titularii unui bacalaureat românesc (european), atunci când doresc să studieze în primul an următoarele tipuri de formări: licențe la universitate, studii de arhitectură, cursuri pregătitoare pentru Grandes Ecoles (CPGE), formare profesională (BTS, DUT, BUT) etc.

NB! Dacă doriți să vă înscrieți la un institut de studii politice (IEP), într-o școală de artă, în școli de afaceri sau de inginerie, verificați în paralel informațiile disponibile pe site-ul instituției alese, deoarece procedura poate varia: dosar și interviu, portofoliu etc.

Totodată se poate candida şi pe CampusArt pentru studii de artă, design, modă, muzică, arhitectură, 3D; un singur dosar de candidatură online pentru mai mult de 160 de școli; o procedură de admitere fără concurs și fără prezenţă fizică în fața unui juriu.

În cazul unui transfer în al II-lea sau al III-an de licență, trebuie să contactați direct instituţia aleasă pentru a afla procedura exactă care se aplică în cazul vostru.

Pentru a se înscrie la masterat sau doctorat, candidatul trebuie să contacteze direct instituțiile de învățământ superior pentru a afla procedura de înscriere, precum și termenul limită pentru trimiterea dosarelor.

Aflați mai multe despre formările existente în Franța aici

Aflați mai multe despre programele de Master accesând > Catalog Master

Cetățeni non-UE care au reședința în România

Dacă doriți să vă înscrieți în anul I al unei diplome de licență la universitate sau în anul I într-o Școală de Arhitectură, trebuie să completați cererea de solicitare a admiterii prealabile şi să o depuneţi la Serviciul de Cooperare al Ambasadei Franței în România. Cererea se face între noiembrie și ianuarie în fiecare an!

Dacă doriți să vă înscrieți pentru o formare de tip BTS, DUT sau CPGE, o puteți face prin intermediul platformei Parcoursup (www.parcoursup.fr).

Dacă aplicați de la al II-lea an în sus, contactați direct instituţia (instituțiile) în vederea înscrierii.

Foarte important ! Dacă sunteți admis la o instituție de învățământ superior din Franța, trebuie să solicitați viză de student la Consulatul Ambasadei Franței în România.

Aflați mai multe

Ce nivel de franceză este necesar pentru studenții străini?
Este posibil să urmezi o formare la distanță?
Se poate studia în Franța, dar în engleză?