Expoziție inedită la Cluj, o hală de producție găzduiește operele a 18 artiști locali și a 11 designeri
Categorie - Cooperare
Categorie - Cultură
„Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi”, recepția de Anul Nou a Clubului Francofon de Afaceri Cluj și a Institutului Francez se va desfășura în 21 ianuarie, de la ora 18:30, la sediul Pfeiffer Vacuum România din Parcul Nervia din Apahida.
Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul reunește, pe lângă comunitatea de business francofonă, și comunitatea internațională, alături de reprezentanți ai mediului cultural, academic, diplomatic și politic. De asemenea, recepția este o oportunitate extraordinară de întâlnire cu artiștii locali.
Evenimentul din acest an include două expoziții: una de artă, realizată sub coordonarea Georgetei-Olimpia Bera, independent visual artist & curator, și una de design realizată de Adrian Balcău, curator. Va fi cea mai mare expoziție organizată, în Cluj, într-un spațiu privat, la care vor participa în total 18 artiști și 11 designeri.
„Suntem onorați că anul acesta Pfeiffer Vacuum România este gazda acestui eveniment. Recepția, dar și cele două expoziții vor avea loc în cea mai nouă zonă de producție a companiei noastre. Este vorba despre o extensie a clădirii de producție, de 12.000 mp, inaugurată la începutul lunii decembrie. Va fi o experiență extrem de interesantă atât pentru publicul larg, pentru membrii comunității noastre, dar și pentru echipa noastră” – a declarat Pascal Fesneau, administratorul Pfeiffer Vacuum România.
Astfel, în cadrul „Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie 3”, un întreg etaj al halei de producție Pfeiffer Vacuum România se va transforma în poate cea mai mare expoziție de artă realizată în Cluj într-un spațiu neconvențional.
18 renumiți artiști locali își expun operele de artă în cadrul acestui eveniment realizat sub coordonarea Georgetei-Olimpia Bera, independent visual artist & curator.
„Expoziția «L’Art s’invite dans l’Industrie 3» se configurează pe linia deja tradițională a colaborării dintre artă și industrie. Mediul industrial și de afaceri își manifestă în continuare disponibilitatea de a susține proiectele creative de pictură, sculptură, instalație și noile medii artistice, atât prin facilitarea producției de autor cât și prin implicarea efectivă în proiecte colaborative in situ.
Spațiul industrial, manifestat sub forma unui imens atelier de creație, devine de fiecare dată un loc de expunere incitant pentru receptarea mesajului artistic. Transpunerea obiectului de artă într-un circuit efemer precum evenimentul ciclic al celebrării Anului Nou pune în joc însuși potențialul lizibil al artei. Expunerea de față, care facilitează pe deplin accesul publicului larg la materialul artistic și la experiența cât se poate de reală, cea mediată de intenția creatorului, se evidențiază în evenimentul celei de-a treia ediții «L’Art s’invite dans l’Industrie».
Astfel, expoziția reprezintă un eșantion al întâlnirii viziunilor de parteneriat în vederea producției asupra căreia arta, prin capacitatea sa de expresie și de valorizare, se angajează să ofere cât mai multe chei de receptare” – a menționat Olimpia Bera.
Artiștii care își expun operele de artă în acest cadru inedit pot fi descoperiți răsfoind catalogul acestei expoziții.
Cea de-a doua expoziție din cadrul „Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi” este dedicată designului de mobilier și de obiect și este realizată de Adrian Balcău, curator.
11 designeri locali își vor prezenta creațiile în cadrul celei mai mari expoziții organizate în Cluj într-un spațiu industrial, hala de producție a Pfeiffer Vacuum Romania.
„Cluj Design Corner este o expoziție cu piese unicate sau în serii limitate a câtorva din cei mai interesanți designeri de mobilier și de obiect din Cluj-Napoca. E o selecție de obiecte de design de autor, de colecție fabricate local cu meșteri foarte pricepuți.
Această expoziție e menită să surprindă spiritul creativ al orașului Cluj-Napoca și capacitatea acestuia pentru inovație” – a menționat Adrian Balcău, curator.
Puteți descoperi designerii care participă la acest eveniment din catalogul expoziției.
Evenimentul va avea loc în 21 ianuarie, la ora 18:30, la sediul Pfeiffer Vacuum România din Apahida, parc Nervia, strada Constructorilor 38.
Despre Clubul Francofon de Afaceri Cluj
Creat în 2011, Clubul Francofon de Afaceri Cluj (C.FAC) este unul dintre cluburile de afaceri implicate activ în dezvoltarea economică a Clujului.
Încă de la înființare, clubul și-a propus să contribuie la dezvoltarea economică și la promovarea francofoniei în regiunea Clujului. Printre obiectivele sale concrete se numără: crearea și dezvoltarea unei rețele, crearea de strategii comune, cooperarea și încurajarea inovației economice, dezvoltarea sectorului francofon de ocupare a forței de muncă în Transilvania, deschiderea spre perspective economice în spațiul francofon.
De-a lungul timpului, componența C.FAC s-a dezvoltat semnificativ. Astfel, dacă, la început, asociația avea 17 membri, în 2024, C.FAC a ajuns să numere 65 de membri, reușind să traverseze cu succes perioade dificile pentru mediul de business, cum a fost pandemia.
Alături de Charles Roussel, din Consiliului Director al Asociației mai fac parte: Bogdan Herea, președinte fondator, Mathieu Widsgowski, vicepreședinte, Alina Pop, vicepreședinte, Ioana Bud și Pascal Fesneau.