Întâlnirile europene din Transilvania

Future of Food Hackathon

Agriculture & Food Systems for a Sustainable Future

12-14 MAI

sustaincityhack

Ce este


#FUTUREofFOOD

#FUTUREofFOOD este un hackathon co-organizat de Ambasada Franței, Institutul Francez din România la Cluj-Napoca și ROTSA, în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca și ClujHub.

Timp de 48 de ore participanții se vor reuni la Cluj Hub în Cluj-Napoca pentru a dezvolta, în echipe, soluții inovatoare pentru a răspunde la diverse provocări legate de agricultura sustenabilă și viitorul alimentației.

Pe durata evenimentului, ei vor fi îndrumați de o serie de mentori – experți francezi și români din domeniu.

Hackathon-ul se va desfășura în limbile română și franceză, limba engleză fiind utilizată ca și limbă de lucru și pentru prezentările finale ale proiectelor. Interpretarea simultană în franceză<>română va fi disponibilă pentru sesiunile de deschidere și încheiere ale evenimentului.

Înscrierea participanților la Hackathon este gratuită. Costurile cu deplasarea și cazarea la Cluj-Napoca revin participanților și nu vor fi acoperite de organizatori.

Premii

Proiectele câștigătoare vor beneficia de consultanță și susținere oferite de ROTSA (Asociația Română pentru Antreprenoriat în Tehnologie) pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului prezentat în cadrul #FUTUREofFOOD prin programul Startup Reaktor

Premiul I


1500 €

Premiul II


1000 €

Premiul III


500 €

Pentru cine?

Experți în dezvoltare durabilă, dezvoltare rurală, economie circulară, agricultură și creșterea animalelor, inginerie alimentară.

Antreprenori din domeniul agriculturii și al producției alimentare

Reprezentanți ai instituțiilor publice românești și franceze, parteneri ai cooperării descentralizate franco-române

Reprezentanți ai societății civile (ONG) și cetățeni

Cadre universitare și studenți

Provocările

Image description

Schimbările climatice și impactul lor asupra agriculturii

Schimbările climatice afectează agricultura în numeroase feluri, inclusiv prin modificarea temperaturilor, a frecvenței și intensității precipitațiilor și a incidenței fenomenelor meteorologice extreme precum seceta sau inundațiile. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra cantității și calității recoltelor, precum și asupra supraviețuirii animalelor. Fermierii trebuie să găsească soluții pentru a se adapta la aceste schimbări, inclusiv prin utilizarea de culturi rezistente la secetă sau adoptarea unor metode eficiente de irigație.

Image description

Deficitul de apă și practici de irigație sustenabilă

Agricultura este cel mai mare utilizator de apă la nivel global și, pe măsură ce deficitul de apă se intensifică, este esențial ca practicile de irigație să devină sustenabile. Aceasta înseamnă reducerea pierderilor de apă, folosirea unor tehnologii mai eficiente de irigație și optimizarea folosirii apei în funcție de culturi.

Image description

Degradarea solului și prezervarea fertilității

Degradarea solului cauzată de supraexploatare și de practici agricole necorespunzătoare poate reduce fertilitatea solului, făcând dificilă creșterea și buna dezvoltare a culturilor. Fermierii trebuie să încerce să păstreze calitatea solului folosind practici agricole sustenabile, precum rotirea culturilor sau aratul de conservare.

Image description

Combaterea bolilor și a dăunătorilor

Bolile și dăunătorii pot avea un impact semnificativ asupra recoltelor, reducând rezervele de hrană și provocând creșterea prețurilor la alimente. Pentru a controla aceste amenințări, fermierii trebuie sa adopte practici integrate de combatere a dăunătorilor care minimizează utilizarea de substanțe chimice nocive și reușesc în același timp să reducă la minim bolile și dăunătorii.

Image description

Adaptarea producției alimentare pentru un mediu mai verde și mai sustenabil

Această provocare necesită o abordare inovatoare a agriculturii, incluzând folosirea noilor tehnologii, îmbunătățirea randamentului culturilor și reducerea risipei alimentare.

Image description

Modernizarea și digitalizarea agriculturii

Folosirea tehnologiilor digitale, precum agricultura de precizie, îi poate ajuta pe fermieri să ia decizii informate asupra culturilor și animalelor lor. Folosind date și analize, fermierii pot să își eficientizeze metodele de lucru pentru a îmbunătăți randamentul și a reduce costurile și pierderile.

Image description

Îmbunătățirea eficienței lanțului de aprovizionare și reducerea risipei alimentare

Lanțurile de aprovizionare lungi și ineficiente conduc la pierderi semnificative și la sisteme alimentare ineficiente. Îmbunătățirea eficienței lanțului de distribuție prin utilizarea principiilor economiei circulare, scurtarea proceselor, utilizarea tehnologiei și ameliorarea coordonării poate reduce risipa alimentară și îmbunătăți securitatea alimentară.

Image description

Provocarea biodiversității

Această provocare se referă la pierderea biodiversității din peisajul agricol și impactul acestui fenomen asupra ecosistemelor și al producției alimentare. Practicile agricole moderne precum monocultura și utilizarea la scară largă a pesticidelor și a ierbicidelor pot reduce biodiversitatea și dezechilibra ecosistemele prin afectarea polenizării, a fertilității solului sau a combaterii dăunătorilor. Adresarea acestei probleme necesită promovarea unor practici agricole diverse și sustenabile, investiții în cercetare și dezvoltarea educației pe tema relației dintre biodiversitate și securitate alimentară.

Image description

Agricultura urbană

Agricultura urbană se referă la producția de alimente, plante și creșterea de animale în arii urbane pentru consum și vânzare. Aceasta poate include o varietate de practici, precum grădini comunitare, sisteme hidroponice, grădini suspendate și creștere de animale în mediul urban. Agricultura urbană are potențialul de a răspunde la mai multe probleme cu care se confruntă orașele, inclusiv insecuritatea alimentară, degradarea mediului și șomajul. Ea poate asigura alimente proaspete și sănătoase orășenilor, crea spații verzi și ameliora calitatea aerului, generând oportunități economice pentru locuitorii orașelor, inclusiv pentru micii fermieri. Totuși, agricultura urbană se confruntă cu o serie de dificultăți, precum disponibilitatea redusă a terenurilor, accesul la apă și bariere legislative. Pentru ca agricultura urbană să își atingă potențialul de dezvoltare, este importantă susținerea și oferirea de resurse fermierilor urbani, inclusiv asistență tehnică, acces la finanțări și politici favorabile.

Image description

Sisteme alimentare teritoriale

Sistemele alimentare teritoriale se referă la sisteme locale de producție și consum al hranei, care prioritizează sustenabilitatea socială, economică și de mediu. Ele sunt centrate pe crearea unor sisteme alimentare mai echitabile și reziliente prin îmbunătățirea accesului la hrană sănătoasă produsă în apropierea locului de consum și prin susținerea economiei locale. Sistemele alimentare teritoriale au ca scop conectarea producătorilor locali și a consumatorilor prin lanțuri de aprovizionare scurte și prin marketing direct, reducând impactul de mediu al transportului alimentelor și promovând un sistem alimentar mai sustenabil. De asemenea, ele vizează implicarea comunităților locale în producția alimentară și în procesele de luare a deciziilor, creând un sentiment de apartenență, investiție și implicare în sistemul alimentar.

Criterii de selecție

Reședința sau locul de muncă al membrilor echipei să fie în România

Cel puțin un membru al echipei trebuie să știe pe lângă limba română, limba engleză sau limba franceză

Echipa trebuie să fie formată din cel puțin două persoane, cu abilități diferite

Vă recomandăm să creați o echipă cu abilități diferite. De exemplu: o persoană care știe să creeze un design, una care știe să programeze, una care să organizeze munca în echipă și să prezinte rezultatele

Mentori

photo

TRIBOI Roxana Maria

Sustainable food planning researcher and consultant

LE:NOTRE Institute

photo

Naș Mihai

Board Member & CMO

Bonas

photo

Lancon Louison

Cofounder and project manager

Let's Food

photo

Pasc Tudor

Managing Partner

ClujHub

photo

Anca Plesa

lecturer

USAMV CLUJ NAPOCA

photo

Pocol Cristina Bianca

Professor, director of PhD school, Responsible of Francophone Office

University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of Cluj Napoca

photo

Ovidiu Ranta

Prof.dr., Head of Departament

University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine

photo

Chiș Simona

Lecturer PhD

University of Aglicultural Sciences and Veterinary Medicine from Cluj-Napoca, Romania

photo

Odagiu Antonia

Professor

University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca

photo

Suciu Alexandra Loredana

Assistant prosesor

University of Agricultural Science and Veterinary Medicine

photo

Fitiu Avram

Professor

University Agricultural Sciences Medicin Veterinary (USAMV) of Cluj Napoca

photo

MIGNON SANDOR

Associate professor

USAMV Cluj-Napoca

photo

Florin Pop

Primainvest Capital Management

Vrei să afli mai multe informații despre eveniment?
Vezi cele mai noi anunțuri, fă parte din comunitate și intră în dialog cu noi pe canalele noastre de social media.