Paris à la Belle Époque

Recital de pian susținut de Maxime Zecchini: omagiu adus lui Erik Satie și prietenilor săi

Anul 2025 marchează centenarul morții compozitorului francez Erik Satie (1866-1925). Cu această ocazie, Institutul Francez l-a invitat pe pianistul Maxime Zecchini la Cluj pentru a susține un recital în onoarea acestui muzician excepțional și a prietenilor săi artiști. O imersiune totală în muzica franceză și în cultura pariziană de la începutul secolului, unde spectatorul  este invitat să călătorească prin intermediul celor mai celebre lucrări ale perioadei „Belle Époque”.

Programul recitalului cuprinde oselecție de lucrări pentru pian de Erik Satie, lucrări de François Poulenc, Camille Saint-Saens, Gabriel Fauré, Germaine Tailleferre, Claude Debussy, Maurice Ravel dar și piese de Edith Piaf și arii populare românești.

Eveniment organizat de Institutul Francez în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Clujului.

Despre Maxime Zecchini (n. 1979)
Maxime Zecchini și-a făcut debutul la Carnegie Hall din New York în mai 2022. A participat la numeroase festivaluri și a concertat, printre altele, la La Seine Musicale, Salle Gaveau, Théâtre du Châtelet, Opera din Beijing, Opera din Shanghai, Conservatorul Ceaikovski din Moscova, Filarmonica din Kiev, alături de Orchestra Simfonică Națională a Malaeziei, Orchestra Pasdeloup, Orchestra Filarmonică din Capetown, Orchestra Filarmonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Cuenca, Orchestra Filarmonică din Nijni-Novgorod…
A cântat 60 de țări cu turnee în Italia, Germania, Regatul Unit, China, Coreea de Sud, Japonia, Africa de Sud, Australia, America Centrală…
Înregistrarea sa, compusă din 10 volume și un DVD – o antologie a lucrărilor pentru mâna stângă: pian solo, concerte pentru pian și orchestră, muzică de cameră – reprezintă o premieră mondială în domeniul discografic (label AdVitam Records / PIAS).
S-a format la Conservatorul Național Superior de Muzică din Lyon, în clasa lui Géry Moutier și Danièle Renault-Fasquelle, unde a obținut Diploma Națională de Studii Superioare Muzicale – DNESM – cu mențiunea „foarte bine” acordată în unanimitate și felicitările juriului. A fost apoi admis la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, în ciclul de perfecționare, în clasa lui Jean-François Heisser. A beneficiat, de asemenea, de îndrumarea constantă a lui Laurent Cabasso și Olivier Cazal.
Primul pianist francez care a absolvit prestigioasa Academie „Incontri col Maestro” din Imola, Italia, este câștigător al concursului internațional de la Arcachon, al concursului internațional Forumul Normandiei, laureat al Fundației Cziffra, laureat al Concursului Ragusa-Ibla din Sicilia.
A obținut Premiul I cu unanimitate la concursul internațional de la Varenna – Lacul Como, în Italia.
Maxime Zecchini este, de asemenea, bursier laureat al Fundației pentru Vocație – Fundația Marcel Bleustein-Blanchet, al Fundației Meyer și al Mecenatului Muzical Société Générale. A fost recunoscut oficial de Misiunea Ministerială pentru Centenar și susținut de Fundația Bru Zane din Veneția.
Muzician eclectic, Maxime Zecchini a susținut recitaluri alături de cântăreața Julia Migenes și concerte-lectură împreună cu actrița Anouk Aimée sau actorul Francis Huster. Ca și compozitor, este autorul mai multor transcripții, iar piesele sale originale sunt publicate de Editura Durand-Salabert-Universal Music.
www.maximezecchini.fr