TIFF 2024

Institutul Francez este și anul acesta partener TIFF și susține prezența filmelor franceze în festival.

Program și bilete

  

23 de producții și coproducții franceze se regăsesc în programul TIFF de anul acesta, printre care Omul de argilă (L’homme d’argile/The Dreamer) de Anaïs Tellenne în competiție; April în Franța (April in France) de David Boaretto în competiția de filme documentare What’s up, doc?; Bestia (La bête) de Bertrand Bonello în secțiunea Supernova; Daaaaaali! de Quentin Dupieux în secțiunea Fără limită; filmul horror Vermină (Vermines) de Sébastien Vaniček în secțiunea Lună plină sau filmul pentru adolescenți Calea spre excelență (La voie royale) de Frédéric Mermoud în secțiunea MiniTIFF.

  

Filmele regizorului francez Claude Sautet (1924–2000), Întâmplările vieții (1970), Max și infractorii (1971) și Vincent, François, Paul și ceilalți… (1974) se văd la TIFF.23 în versiune restaurată în cadrul secțiunii 3X3 cu sprijinul Institutului Francez din România.

  

Juriul Tinerilor Francofoni
Sub coordonarea Institutului Francez, cinci tineri români și francezi, studenți la Cluj în specializările teatru și film, filosofie, limbi străine sau cooperare internațională vor viziona anul acesta 8 filme de limbă franceză din Franța, Canada, Belgia și Luxemburg, pentru a desemna câștigătorul Premiului TV5 Monde și Institutul Francez. Premiul constă în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România. Mentorul Juriului Tinerilor Francofoni este Corina Șuteu, consultant cultural și fost ministru al culturii.
Informații

  

Concert: La Chica
20 iunie | 20:00 | Muzeul de Artă – Palatul Bánffy
Pe o parte a oceanului se află America Latină, un tărâm intens și mistic. De cealaltă parte, se află Parisul, Belleville, pământ multicultural, urban și modern. Prin muzica sa, artista franco-venezueleancă La Chica reunește aceste două lumi, propunând un colaj de texturi sonore, împrumutate din moștenirea sa culturală și din diverse influențe moderne, încălcând codurile stabilite. În jurul pianului și al clapelor s-a construit universul ei, amestecând cu abilitate inspirațiile sale clasice (cum ar fi dragostea pentru Debussy) cu profunzimea straturilor aeriene de sintetizator analogic.
Bilete
Ascultați-o aici

  

Institutul Francez din România este partener în cadrul proiectului european NARDIV, coordonat de Universitatea Aix Marseille, și sprijină proiecția a 10 filme europene care pun în evidență percepțiile Est-Vest și caracterul transnațional al patrimoniului cultural european.
Trei kilometri până la capătul lumii (Trois kilomètres jusqu’au bout du monde, r. Emanuel Pârvu, RO)
Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii (N’attends pas trop de la fin du monde, r. Radu Jude, RO)
Păzitorii formulei (Les gardiens de la formule, r. Dragan Bjelogrlić, RS-SI-ME)
Fără aer (Sans air, r. Katalin Moldovai, HU-RO)
Granița verde (La frontière verte, r. Agnieszka Holland, PL-CZ-FR-BE)
Dincolo de granițe (Au-delà des frontières, r. Levan Akin, SE-DK-GE)
Grădina cu zâne (Le jardin aux fées, r. Gergő Somogyvári, HU-RO-HR)
Diagnostic: dizident (Diagnostique : dissident, r. Denis Tarasov, UK)
Cum mi-aș dori să fiu (Comme je voudrais être, r. Klara Tasovska, CZ-SK-AT)
Cu capul înainte (Head On, r. Fatih Akın, DE) – Proiecţie specială în onoarea actriţei Sibel Kekilli, membră a juriului TIFF 2024