Festivalul Filmului Francez
Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România ajunge la Cluj-Napoca în 17–19 martie, la cinema Victoria și cinema Arta.
Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.
Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi. La Cluj-Napoca veți putea vedea filmul său Mes petites amoureuses (1974)în versiune restaurată.
Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al Organizației Iinternaționale a Francofoniei, festivalul include în premieră în programarea sa secțiunea Pépites francophones, o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. Două filme din acestă secțiune se văd la cinema Arta din Cluj și anume La ligne de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale și filmul tulburător Dalva al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot distins cu premiul FIPRESCI Semaine de la critique la Cannes 2022.
Secțiunea Panorama, secțiunea emblematică a festivalului, prezintă 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în rândul publicului și al criticilor din Franța, în 2023. Printre ele se numără comedia polițistă L’innocent de Louis Garrel, care deschide oficial festivalul la Cluj-Napoca vineri 17 martie de la ora 19.30 după ce a fost prezentat în afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 sau Saint Omer de Alice Diop, „Leul de Argint” la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film.
Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără Mourir à Ibiza de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și Astrakan de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist și oniric.
3 filme dedicate publicului tânăr sunt incluse în programul festivalului la Cluj-Napoca, iar clasele de elevi sunt invitate vineri 17 martie ora 12 la cinema Victoria la proiecția filmului La petite bande de Pierre Salvadori, urmată de o discuție cu Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film, UBB. Intrare la acest film este gratuită pentru elevii și profesorii care însoțesc grupurile de elevi, pe baza înscrierii de către profesor prin acest formular.
Programul complet va fi disponibil în curând.
Festivalul filmului francez este organizat de Institutul Francez din România în perioada 15–26 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
Prezentat de Orange
Partener: Groupama
Parteneri la Cluj-Napoca: Pfeiffer Vacuum, cinema Victoria, cinema Arta, Domeniile Franco-Române
Parteneri instituționali: Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România, Ambasada Canadei în România, Ambasada Republicii Armenia în România, Forumul Cultural Austriac București, Ars Electronica
Parteneri media: TV5 Monde, Phoenix Media, RFI România, Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Internațional, IQads, Smark, Agerpres, RADOR, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Cinemap, Acoperișul de sticlă, Film Menu, Munteanu Recomandă